FONO Music: Svěženka – Flash the Readies

25. listopad 2010

S Braňou Štefančou se vydáme po stopách další neznámé kapely. Tentokráte s námi máte možnost objevit olomoucký kvartet Flash the Readies, svěží indie kytarovku, kterou jsme zastihli právě v okamžiku vydání nového EP Desert station.

Kapela Flash The Readies vznikla v roce 2006, podle slov kapelníka, klasickým rock´n´rollovým způsobem a to přes inzerát. Za svoje domovské prostředí považují Olomouc a zdá se, že i zde je na kapely tohoto ražení poměrně úrodná půda. Ostatně Haná to je kraj úrodný, jak je známo. Flash the readies se dají zahrnout do poměrně širokého zástupu kapel, které hrají tzv. alternativní indie rockovou muziku, kde je občas těžké rozeznat jednu od druhé. Ovšem u Flashů je cítit, že nechtějí splynout s davem, sází na precizní zpracování a výborný zvuk svých nahrávek doplňuje vyzrálá angličtina ve zpěvech.


Kapela hraje v současné době ve čtyřčlenné sestavě, kdy do původního klasického rockového tria přibyl klávesista. Inspirací pro kapelu jsou zejména Pink Floyd, Radiohead, Pearl Jam nebo Smashing Pumpkinks a z jejich tvorby to v některých místech přímo sálá. Taková píseň Ode to K. z prvního dlouhohrajícího alba Kyska z roku 2009 je typickou ukázkou pinkfloydovských postupů.
Právě v tomto týdnu vyšlo Flash the Readies nové třípísničkové EP s názvem Desert station, které, jak uvádí kapela, máme poslouchat jako celek, neboť jedna píseň navazuje na druhou. Součástí EP je i vydařený komiks a vše je možné si legálně stáhnout na stránky www.bandzone.cz/flashthereadies.

autor: Braňo Štefanča
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.