FONO Music: Svěženka - Veena

11. listopad 2010

Kolega Braňo Štefanča pro vás hledá zajímavé a neohrané kapely a tentokráte narazil na táborský kvartet Veena. Je to další ze zástupců bohaté táborské scény. Na jihu Čech zřejmě nakopli nějakou úrodnou žílu, protože jinak si neumím vysvětlit tu nevysychající studnu táborských hudebních talentů.

Veena vznikla na podzim roku 2007 z táborského rockového podhoubí z kapel jako Please the trees nebo Ladies Swim. Zpočátku se jednalo o nezávazné jam sessions, ovšem kapela brzy zjistila, že má potenciál vzít hudbu opravdu vážně. Do hry totiž vstoupila zpěvačka Veronika, jejíž vokální projev lehce připomíná zpěvačku Beth Gibbons z Portishead. Tu doplňují temně a syrově pojaté kytary s rytmikou libující si ponejvíce v triphopových postupech, ale nejen v nich. Veena také dokáže patřičně přitlačit a zrychlit, přičemž si libuje v tvrdších zvukových plochách.

Kapela má za sebou vydání čtyřpísničkového debutu s názvem Behind Sonic Glances. Jeho post produkce se ujal Filip Míšek, jinak někdejší člen zaniklé Khoiby, a podle slov kapely se výraznou měrou zasadil o zvuk alba. Debut vyšel u nezávislého vydavatelství Absent Hour, kde vydávají i další spřízněné převážně táborské kapely. Veena v současné době trochu hybernuje, její členové se více věnují svým vlastním kapelám, například bubeník Sváča hraje se zmiňovanými Please the trees, zpěvačka Veronika a kytarista David působí v projektu Nod Nod.
Doufám, že to neznamená jejich úplný zánik a že se Veena bude objevovat i v budoucnu v programech českých klubů a letních festivalů. Více info na http://www.bandzone.cz/veena

autor: Braňo Štefanča
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.