FOTO: Chrudimsko z horkovzdušného balónu

18. červenec 2011

Celý víkend patřil v Chrudimi horkovzdušným balónům. Během akce "Balóny nad Chrudimí" startovaly z Ploché dráhy, Podhůry a dokonce i zavítaly i na Resselovo náměstí.

V pátek večer a v sobotu a v neděli ráno startovalo z Chrudimi a okolí hned několik horkovzdušných balónů.

Páteční počasí balónům příliš nepřálo, foukal poměrně silný vítr. Nakonec se ale částečně utišil, a tak se před osmou hodinou mohlo odstartovat. Z chrudimské Ploché dráhy odstartovaly tři ohromné barevné koule.

V jedné z nich byl i tým Českého rozhlasu Pardubice. Vítr foukal od západu, takže náš let nabral směr Kočí a Hrochův Týnec.

Rychlost letu je samozřejmě závislá na síle větru, ale dá se do určité míry ovlivňovat letovou výškou. Náš balón měl například nejvyšší rychlost nad Chrudimí, kde jsme se ve výšce cca 150 metrů pohybovali rychlostí přes 30km/h. Níže nad zemí rychlost klesala k 15km/h.

Přistání bylo díky silnému větru tvrdší než je podle našeho pilota Jana Kavana obvyklé, ale nikdo během něj z koše nevypadl, což jsme považovali za úspěch. Balón dosedl na poli u obce Lipec. Podle staré tradice tak všichni, kteří pluli vzduchem poprvé byli pasováni do stavu šlechtického.

Za tým Českého rozhlasu Pardubice

Baronka Naďa Kubínková von Lipec
a
Baron Honza Ptáček von Lipec


Zobrazit místo Let balónu na větší mapě
autoři: Naďa Kubínková , pta