Fotograf Jadran Šetlík: S digitálem stále nepracuju, emoce zachycuju na analog

16. srpen 2022

Jadran Šetlík říká, že u portrétu je důležité si s fotografovaným vytvořit vztah. „Ale aby to někdo nechápal špatně – neportrétuju nikdy nikoho, koho vidím poprvé.“

Jadran Šetlík je vyhledávaným uměleckým fotografem a portrétistou. Stále fotí na analogový fotoaparát, fotky neupravuje a o vráskách říká, že jsou nádherné. Fotit začal v Itálii. „Tatínek byl dopisovatel ČTK, tak jsem si říkal, co bych tam dělal a jednou jsem se připletl k chumlu fotografů,“ popisuje začátky.

Zvěčnil řadu českých i světových osobností, například Václava Havla, podnikatele Tomáše Baťu nebo ikonickou Brigitte Bardot. „Boba Kennedyho jsem fotil s hipíkama na španělském náměstí,“ vzpomíná na bratra J. F. Kennedyho.

Zachycuji emoce

U portrétu je důležitý dialog s fotografovaným. „Musí se vytvořit vztah. Ale aby to někdo nechápal špatně – neportrétuju nikdy nikoho, koho vidím poprvé. Potřebuju ho poznat, je to o tom, že si sedneme na skleničku a dozvím se i technické věci. A kolikrát se spíš fotografovaný ptá častěji, zajímá ho hlavně, co na sebe. Vizážista, úprava vlasů, výběr šatů, to je pak otázka na půl dne,“ s úsměvem upřesňuje fotograf a dodává, že o líčení se stará jeho manželka Gábina.

Jeho cílem je z lidí vydolovat charisma a tvrdí, že se to musí podařit. „Jsou lidé, kteří jsou poddanější a jsou lidé, s kterými musím trochu víc popracovat. Ale to focení je opravdu jakýsi dialog dvou lidí – před objektivem a za aparátem. V tu chvíli fotoaparátem zachycuji emoce, které mezi námi probíhají. Občas pomůže i sklenička vína, ale rozhodně to není o tom, že vypijeme láhev a jdeme fotit,“ směje se fotograf.

Vrásky jsou krásné

Světlo hraje pro jeho typ fotografií hlavní roli. Říká, že vrásky jsou krásné, ale většina žen je nechce. „Tak je musím takzvaně vysvítit, protože fotky počítačově neupravuju. Ale pak jsou osobnosti, jako je třeba Eva Jiřičná, která naopak chtěla vrásky přiznat, že jsou její.“

Potvrzuje, že při práci vzniklo hodně přátelství s výjimečnými lidmi. Příprava, vlastní fotografování, náhledové fotografie a výsledné dílo zapříčiní, že spolu chtě nechtě stráví nějaký čas. A pokud si zájemce chce portrét vystavit někde doma na stěnu, Jadran Šetlík je nápomocný i s určením místa a jeho nasvícením.

Alex Mynářová a Jadran Šetlík

A kdo fotí jeho? Byli někdy zákazníci nespokojeni? Před objektiv se mu kdysi postavila i nedávno zesnulá Ivana Trumpová. Jak vzpomíná na její začátky, a když ji znovu fotil po letech? Fotí na mobilní telefon? Poslechněte si v rozhovoru u Alex.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.