Guacamole
Pro recept do dnešního Apetýtu se vydáme do dalekého slunečného Mexika.
Zelená pomazánka, která nesmí chybět na stole Mexičanů jako příloha doslova k čemukoliv. To je guacamole. Že jste o ní ještě neslyšeli? Silvestr se blíží a tohle je ideální jídlo na slavnostní stůl. Zdraví prospěšné, chutné a navíc vás jeho výroba nebude stát velké úsilí.
Připravte si:
- 3 zralá avokáda
- 1 lžíci citronové šťávy
- 125 g rajčat (nakrájených nadrobno)
- půlku cibule (nakrájenou nadrobno)
- hrst čerstvého koriandru
- 1 červenou feferonku (nakrájenou nadrobno)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- chipsy nebo nachos
Postup:
- Nejdřív neoloupaná avokáda podélně rozkrojíme a kroutivým pohybem proti sobě obě půlky oddělíme.
- Jádro avokáda by mělo uvíznout v jedné z půlek. Vyndáme ho tak, že do něj zasekneme nůž a jím jádro vykroutíme.
- Lžičkou vyškrabeme dužinu do misky s citronovou šťávou, která zabrání tomu, aby avokádo zhnědlo.
- Následně vše rozmačkáme vidličkou nebo avokádo rozmixujte na hladký krém.
- Vmícháme i ostatní suroviny a podle chuti osolíme a opepříme.
- Zelená dobrota se servíruje v malých miskách a nabírá se ideálně kukuřičnými chipsy – nachos. Jsou křupavé a ocení je i ti, kteří se vyhýbají lepku.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.