Guacamole

Pro recept do dnešního Apetýtu se vydáme do dalekého slunečného Mexika. 

Zelená pomazánka, která nesmí chybět na stole Mexičanů jako příloha doslova k čemukoliv. To je guacamole. Že jste o ní ještě neslyšeli? Silvestr se blíží a tohle je ideální jídlo na slavnostní stůl. Zdraví prospěšné, chutné a navíc vás jeho výroba nebude stát velké úsilí.

Připravte si:

  • 3 zralá avokáda
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 125 g rajčat (nakrájených nadrobno)
  • půlku cibule (nakrájenou nadrobno)
  • hrst čerstvého koriandru
  • 1 červenou feferonku (nakrájenou nadrobno)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • chipsy nebo nachos

Postup:

  1. Nejdřív neoloupaná avokáda podélně rozkrojíme a kroutivým pohybem proti sobě obě půlky oddělíme.
  2. Jádro avokáda by mělo uvíznout v jedné z půlek. Vyndáme ho tak, že do něj zasekneme nůž a jím jádro vykroutíme.
  3. Lžičkou vyškrabeme dužinu do misky s citronovou šťávou, která zabrání tomu, aby avokádo zhnědlo.
  4. Následně vše rozmačkáme vidličkou nebo avokádo rozmixujte na hladký krém.
  5. Vmícháme i ostatní suroviny a podle chuti osolíme a opepříme.
  6. Zelená dobrota se servíruje v malých miskách a nabírá se ideálně kukuřičnými chipsy – nachos. Jsou křupavé a ocení je i ti, kteří se vyhýbají lepku.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.