Gulášové kotlíkové klání ve Veliši na Jičínsku vyhrál každý, kdo si jedenáctý ročník nenechal ujít
Neuvěřitelné vůně se linuly z venkovního společenského prostoru v obci Veliš na Jičínsku. Už po jedenácté se tam konala soutěž ve vaření kotlíkového guláše. A i díky počasí byl zájem návštěvníků opravdu mimořádný. Podívala se tam i redaktorka Vlaďka Wildová.
Připravit ten nejchutnější kotlíkový guláš není úplně jednoduché. Zvláště, když se sejde velká konkurence týmů a spousta zasvěcených ochutnávačů, kteří přidělují body.
Čtěte také
Jedenáctý ročník ve vaření kotlíkového guláše ve Veliši na Jičínsku si nenechala ujít ani redaktorka Vlaďka Wildová a vyrazila za gulášovou chutí a vůní, za dobrou náladou a sousedskou atmosférou.
Velká gulášová kuchyň opanovala část venkovního společenského prostoru za velišským kulturním domem. Mísí se v ní vůně kouře z ohnišť, cibulové štiplavosti, čerstvě upečeného chleba, i všelijakého koření. Dokonce i perníkového, jehož použití mi vysvětlili zástupci týmu Cesta do pekla.
„Víte, jak vznikla perníková chaloupka? Perníková bába udělala perník a nalákala na něj Mařenku a Jeníčka - a my nalákáme všechny ostatní. Tak pokud do guláše nedáváte perníkové koření, děláte velkou chybu.“
Čtěte také
U jednotlivých stanovišť postupně zjišťuji, kolik chyb při vaření guláše dělám. Každý doporučuje něco jiného: ten klobásky, další česnek, dvojnásobné množství cibule, ocet a cukr, chilli papričky, pivo (nejlépe to regionální), brambory, zahuštění čerstvým i starším chlebem. Fazole i rajčatový protlak. Ale svou tajnou ingredienci si před konkurencí neústupně nechávají jen pro sebe.
Starostka obce Veliš Naďa Bíšková mi přiřkla i pozici ochutnávače. Nezapomenutelný zážitek. Společně s dalšími jsem okusila další dobroty s označením „něco navíc“ od týmu. Skvělé jednohubky s červenou řepou nebo s česnekem, frgále, krekry, znamenitý domácí chleba, ale i perníčky. Uff! No a taky guláše, samozřejmě. S křenem, čerstvou cibulí nebo s papričkou.
Delikátní i drsné
I ten jedinečný od týmu č. 1 s názvem Olafson, který už má na svém kontě dřívější velišské kotlíkové úspěchy.
Chuťové pohárky zažívají adrenalinové dobrodružství, prázdné a chlebem ještě poctivě vytřené kotlíky ve Veliši jsou ale stejně nejvýřečnější.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Germanistka Lizcová: Němci Merzovi nedůvěřují. Jeho vláda se ještě neodhodlala k potřebným reformám
-
Prolomení nekomerčního obrazu olympiády? V Los Angeles budou sportoviště poprvé s logy sponzorů
-
Jednání o příměří je první podmínkou konce války. Trumfy ale drží Putin, míní Petráš
-
Po děkanovi katolické teologické fakulty odmítá odstoupit i proděkan. ‚Ať rozhodne soud,‘ říká Prázný