Gulášové kotlíkové klání ve Veliši na Jičínsku vyhrál každý, kdo si jedenáctý ročník nenechal ujít

23. červenec 2025 07:46

Největší audioportál na českém internetu

Fáze ochutnávání a bodování gulášů | Foto: Naďa Bíšková, archiv obce Veliš

Gulášové kotlíkové klání ve Veliši na Jičínsku vyhrál každý, kdo si jedenáctý ročník nenechal ujít

Neuvěřitelné vůně se linuly z venkovního společenského prostoru v obci Veliš na Jičínsku. Už po jedenácté se tam konala soutěž ve vaření kotlíkového guláše. A i díky počasí byl zájem návštěvníků opravdu  mimořádný. Podívala se tam i redaktorka Vlaďka Wildová.

Připravit ten nejchutnější kotlíkový guláš není úplně jednoduché. Zvláště, když se sejde velká konkurence týmů a spousta zasvěcených ochutnávačů, kteří přidělují body.

Čtěte také

Jedenáctý ročník ve vaření kotlíkového guláše ve Veliši na Jičínsku si nenechala ujít ani redaktorka Vlaďka Wildová a vyrazila za gulášovou chutí a vůní, za dobrou náladou a sousedskou atmosférou.

Velká gulášová kuchyň opanovala část venkovního společenského prostoru za velišským kulturním domem. Mísí se v ní vůně kouře z ohnišť, cibulové štiplavosti, čerstvě upečeného chleba, i všelijakého koření. Dokonce i perníkového, jehož použití mi vysvětlili zástupci týmu Cesta do pekla.

„Víte, jak vznikla perníková chaloupka? Perníková bába udělala perník a nalákala na něj Mařenku a Jeníčka - a my nalákáme všechny ostatní. Tak pokud do guláše nedáváte perníkové koření, děláte velkou chybu.“

Čtěte také

U jednotlivých stanovišť postupně zjišťuji, kolik chyb při vaření guláše dělám. Každý doporučuje něco jiného: ten klobásky, další česnek, dvojnásobné množství cibule, ocet a cukr, chilli papričky, pivo (nejlépe to regionální), brambory, zahuštění čerstvým i starším chlebem. Fazole i rajčatový protlak. Ale svou tajnou ingredienci si před konkurencí neústupně nechávají jen pro sebe.

Starostka obce Veliš Naďa Bíšková mi přiřkla i pozici ochutnávače. Nezapomenutelný zážitek. Společně s dalšími jsem okusila další dobroty s označením „něco navíc“ od týmu. Skvělé jednohubky s červenou řepou nebo s česnekem, frgále, krekry, znamenitý domácí chleba, ale i perníčky. Uff! No a taky guláše, samozřejmě. S křenem, čerstvou cibulí nebo s papričkou.

Delikátní i drsné

I ten jedinečný od týmu č. 1 s názvem Olafson, který už má na svém kontě dřívější velišské kotlíkové úspěchy.

Chuťové pohárky zažívají adrenalinové dobrodružství, prázdné a chlebem ještě poctivě vytřené kotlíky ve Veliši jsou ale stejně nejvýřečnější.

Mohlo by vás zajímat