Máte tolik cuket, že už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte cuketový guláš s klobásou a nebudete litovat

Dnes sáhneme po cuketě, protože se jí na našich zahrádkách opravdu hodně urodilo. Počátky jejího pěstování a zpracování sahají až do sedmi tisíc let před naším letopočtem.

Ingredience
  • 300g mladé cukety
  • 250 g žampiónů
  • česnek
  • 4 nožičky pikantní klobásy
  • 6 menších rajčat
  • 2 velké brambory
  • 2 chilli papričky
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 velká cibule
  • polohrubá mouka
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • sůl
  • pepř

Cuketa pochází z Mexika a střední Ameriky. Chuťově je hodně jemná a snadno přebírá chuť jiných ingrediencí či koření. V kuchyni se hodí snad na všechno. Do polévky, na smažení, do trouby, na pomazánky, do salátů i do různých buchet či moučníků.

Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine, kdežto v anglicky mluvících zemích používají jeho mužskou zdrobnělinu, zucchini či zucchetti.

Postup:
Ve velké pánvi rozpálíme sádlo na kterém podusíme do sklovata na kostičky nakrájenou cibuli.
Cuketu rozkrojíme podélně napůl a dále krájíme na půlkolečka asi 3 mm silná, přihodíme do pánve.
Papriky a papričky (feferony) nakrájíme na nudličky a přisypeme do pánve.
Žampiony očistíme, nožky odkrojíme a překrájíme na plátky.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu se žampiony přidáme do pánve.
Klobásu nakrájíme na kolečka a přidáme k zelenině.
Nakonec přidáme na čtvrtky překrájená rajčata, zbavená slupky.
Všechno promícháme, osolíme, opepříme a krátce orestujeme
Přidáme obě mleté papriky, zarestujeme, zalijeme vodou a vaříme asi 20 minut.
Asi ve 200 ml studené vody rozmícháme mouku a přilijeme do pánve, povaříme, dochutíme solí a pepřem.

Cuketa se v českých kuchyních objevila v 80. letech minulého století doslova v masovém měřítku. Důvodem k rychlému rozšíření bylo tehdy snadné a rychlé pěstování, které zvládne i nepříliš zdatný zahradník, velká a levná úroda a nedostatek výběru zeleniny. Svou dobrou celoroční dostupnost si zachovává stále.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?