Máte tolik cuket, že už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte cuketový guláš s klobásou a nebudete litovat
Dnes sáhneme po cuketě, protože se jí na našich zahrádkách opravdu hodně urodilo. Počátky jejího pěstování a zpracování sahají až do sedmi tisíc let před naším letopočtem.
- 300g mladé cukety
- 250 g žampiónů
- česnek
- 4 nožičky pikantní klobásy
- 6 menších rajčat
- 2 velké brambory
- 2 chilli papričky
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 velká cibule
- polohrubá mouka
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté uzené papriky
- sůl
- pepř
Cuketa pochází z Mexika a střední Ameriky. Chuťově je hodně jemná a snadno přebírá chuť jiných ingrediencí či koření. V kuchyni se hodí snad na všechno. Do polévky, na smažení, do trouby, na pomazánky, do salátů i do různých buchet či moučníků.
Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine, kdežto v anglicky mluvících zemích používají jeho mužskou zdrobnělinu, zucchini či zucchetti.
Postup:
Ve velké pánvi rozpálíme sádlo na kterém podusíme do sklovata na kostičky nakrájenou cibuli.
Cuketu rozkrojíme podélně napůl a dále krájíme na půlkolečka asi 3 mm silná, přihodíme do pánve.
Papriky a papričky (feferony) nakrájíme na nudličky a přisypeme do pánve.
Žampiony očistíme, nožky odkrojíme a překrájíme na plátky.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu se žampiony přidáme do pánve.
Klobásu nakrájíme na kolečka a přidáme k zelenině.
Nakonec přidáme na čtvrtky překrájená rajčata, zbavená slupky.
Všechno promícháme, osolíme, opepříme a krátce orestujeme
Přidáme obě mleté papriky, zarestujeme, zalijeme vodou a vaříme asi 20 minut.
Asi ve 200 ml studené vody rozmícháme mouku a přilijeme do pánve, povaříme, dochutíme solí a pepřem.
Cuketa se v českých kuchyních objevila v 80. letech minulého století doslova v masovém měřítku. Důvodem k rychlému rozšíření bylo tehdy snadné a rychlé pěstování, které zvládne i nepříliš zdatný zahradník, velká a levná úroda a nedostatek výběru zeleniny. Svou dobrou celoroční dostupnost si zachovává stále.
Související
-
Cuket se letos urodilo požehnaně. Nevíte, jak je všechny využít? Zkuste kuřecí placičky s cuketou
Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine.
-
Fazolový stroganoff s cuketou. Zeleninová pochoutka, kterou určitě ocení nejen vegetariáni
Fazole jsou z výživového hlediska velmi hodnotná potravina. Obsahují, jako většina luštěnin, vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B a také vápníku a mědi.
-
Cukety jsou doslova kuchařským zázrakem! Kouzlíme v kuchyni aneb Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou
Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.