Máte tolik cuket, že už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte cuketový guláš s klobásou a nebudete litovat

Dnes sáhneme po cuketě, protože se jí na našich zahrádkách opravdu hodně urodilo. Počátky jejího pěstování a zpracování sahají až do sedmi tisíc let před naším letopočtem.

Ingredience
  • 300g mladé cukety
  • 250 g žampiónů
  • česnek
  • 4 nožičky pikantní klobásy
  • 6 menších rajčat
  • 2 velké brambory
  • 2 chilli papričky
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 velká cibule
  • polohrubá mouka
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • sůl
  • pepř

Cuketa pochází z Mexika a střední Ameriky. Chuťově je hodně jemná a snadno přebírá chuť jiných ingrediencí či koření. V kuchyni se hodí snad na všechno. Do polévky, na smažení, do trouby, na pomazánky, do salátů i do různých buchet či moučníků.

Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine, kdežto v anglicky mluvících zemích používají jeho mužskou zdrobnělinu, zucchini či zucchetti.

Postup:
Ve velké pánvi rozpálíme sádlo na kterém podusíme do sklovata na kostičky nakrájenou cibuli.
Cuketu rozkrojíme podélně napůl a dále krájíme na půlkolečka asi 3 mm silná, přihodíme do pánve.
Papriky a papričky (feferony) nakrájíme na nudličky a přisypeme do pánve.
Žampiony očistíme, nožky odkrojíme a překrájíme na plátky.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu se žampiony přidáme do pánve.
Klobásu nakrájíme na kolečka a přidáme k zelenině.
Nakonec přidáme na čtvrtky překrájená rajčata, zbavená slupky.
Všechno promícháme, osolíme, opepříme a krátce orestujeme
Přidáme obě mleté papriky, zarestujeme, zalijeme vodou a vaříme asi 20 minut.
Asi ve 200 ml studené vody rozmícháme mouku a přilijeme do pánve, povaříme, dochutíme solí a pepřem.

Cuketa se v českých kuchyních objevila v 80. letech minulého století doslova v masovém měřítku. Důvodem k rychlému rozšíření bylo tehdy snadné a rychlé pěstování, které zvládne i nepříliš zdatný zahradník, velká a levná úroda a nedostatek výběru zeleniny. Svou dobrou celoroční dostupnost si zachovává stále.

autor: KAB

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.