Habaděj na cestách: Dnes za d'Artagnanem a dalšími zajímavostmi

Příjemný den s Habadějem na cestách. Pro dnešní putování jsme přibalili do kufříku i mapu Nizozemska nebo chcete - li Nizozemského království. Mimochodem, kdybych - jako mnozí stále říkají - použil Holandska, bylo by to nesprávné. Ale o to nám v dnešním rozhlasovém cestováňí nejde. Naším cílem je město Maastricht, kam třeba míří letos i někteří z vás. A hned vám povím, že jste si vybrali moc dobře. Nizozemské město na řece Maas mám totiž jednak moc rád a rád se do něj vracím a potom - na malém prostoru vás čeká - no habaděj zážitků a zajímavostí. Pokud si třeba spojuje někdo Maastricht jen se smlouvou o Evropské unii, kterou tu podepsali v roce 1992, pak je to veliká škoda.

Hned vám povím proč a možná se budete divit, čím vším vás může nejstarší nizozemské město překvapit. Řekli byste, že zrovna tady, prakticky na hranici s Belgií a jen pár kilometrů od hranic s Německem narazíte na kapitána mušketýrů francouzského krále Ludvíka XIV.? Ano na legendárního d´Artagnana. Tedy vlastně na jeho sochu v parku. Ale povím vám to popořádku.

A asi byste dopadli po přijezdu do Maastrichtu stejně jako já. Když jsem totiž - netuše zhola nic o spojení hrdiny příběhu Tři mušketýři a nizozemského města - při putování úzkými uličkami narazil na restauraci s názvem d’Artagnan, pochopitelně mě zajímalo proč. No a pak už to šlo ráz na ráz. A tak vám mohu poradit i procházku podél hradeb až k soše mušketýra, samozřejmě s pověstným kloboukem a pláštěm, ale i prozradit, že skutečný hrabě skutečně bojoval ve vojsku krále Ludvíka XIV. a obléhání Maastrichtu podlehl v červnu roku 1673 zranění a zemřel...

Habaděj na cestách: Za d'Artagnanem a dalšími zajímavostmi

Legendární mušketýr d’Artagnan ovšem zdaleka není jedinou zajímavostí, kvůli které stojí při cestách Evropou zastavit v nizozemském Maastrichtu. Pokud jste milovníky obrazů své si tu určitě najdete a nebude to jen o plátnech světoznámého Rubense. Můžete ale zajít i do jedné z nejhezčích prodejen knih na světě - některé zdroje dokonce tvrdí, že maastrichtské knihkupectví v gotickém chrámu je to úplně nejkrásnější. Přidávám se k tomuto hlasu a mohu vám potvrdit, že spojení 15. století - prostor bývalého kostela Dominikánů - a impozantního tříposchoďového regálu s tisíci svazků je úchvatným labyrintem pro milovníky knih. A vlastně nejen pro ně, s obdivem tu chodí i zájemci o architekturu, umění nebo krásu vůbec a v neposlední řadě i fanoušci dobré kávy v originálním prostředí. Ze zkušenosti vám říkám, že v téhle oáze klidu a pohody uprostřed Maastrichtu snadno zapomenete na čas. Mimochodem, nebudete při zírání na tu krásu věřit, že před knihkupectvím tady bývalo skladiště bicyklů.

Při dnešním výletě na cestách s Habadějem jsem vám sliboval doslova habaděj zážitků skoro na jednom místě. Tak abych to splnil - pokud se skutečně do Maastrichtu vypravíte, držím vám palce, abyste se trefili do uličky, ve které mají pražírnu nejen kávy, ale i neodolatelných buráků. Ona si vás možná ta ulička přitáhne lákavou vůní sama. A když ne ta, tak třeba funkční mlýn, ve kterém si melou každou sobotu mouku na místní specialitu - ovocný koláč vlaai. Jak ho připravují a pečou uvidíte přes sklo na vlastní oči.

Což je i ta největší přednost cestování - vidět svět a život v něm na vlastní oči. Příjemné léto na cestách s Habadějem a Petrem Voldánem.

Na prázdninová páteční dopoledne jsme pro vás připravili zajímavá putování, která připravuje novinář Petr Voldán.

Petr Voldán jako pekařský učeň v Helsinkách
autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.