Halu za domy nechceme, brání se Čeperka proti plánovanému obřímu skladu

27. únor 2020 06:10

Z jedné strany mají elektrárnu, z druhé dálnici a železnici a za lesem štěrkovny. Některým lidem z Čeperky na Pardubicku vadí že, by za pár let měli mít za humny i obří skladovací halu.

Na místě ji plánuje postavit developerská firma, která tak chce využít výhodného napojení na dálnici a na hlavní tah z Pardubic do Hradce Králové. Jak se dozvěděl reportér Ondřej Wolf, obec se ale obává negativních dopadů na životní prostředí. 

Příliš hlučná Čeperka

„Projekt se mi nelíbí hlavně kvůli tomu, že tady bude enormní navýšení dopravy, dálnice sama o sobě je zdrojem hluku a železnice námi prochází, takže nevím, co ještě dalšího by chtěli, abychom v Čeperce měli,“ stěžuje si nezávislá starostka Čeperky Kristina Vosáhlová a ukazuje na místo, kde by měl skladovací a z části i výrobní areál vzniknout.

Čtěte také

Je to pole hned za obcí ohraničené dálnicí, vlečkou vedoucí do opatovické elektrárny a tzv. hradubickou silnicí. Pozemek ale katastrálně spadá pod Opatovice nad Labem.

„Počkáme, jakým způsobem se k tomu krajský úřad postaví, samozřejmě říkali, že to bude na další posuzování, ale dopravní zatížení tady bude enormní. Jak se něco postaví, tak zpátky už se to vzít nedá,“ myslí si starostka.

Průmyslový park o rozloze několika hektarů chce mezi Čeperkou a Opatovicemi postavit společnost Czech Industrial Development, její manažer Tomáš Novák ale odmítá, že by areál měl mít negativní vliv na okolí a hustotu dopravy v Čeperce. „Podmínkou jakéhokoliv rozšíření výrobní a skladovací zóny je výstavba nové komunikace, která ji napojí přímo na dálniční křižovatku, takže naopak podniky, které tam už dneska sídlí, budou moct použít tuhle novou komunikaci a dopravní situace by se tam měla spíš zlepšit.“      

Opatovice se nebojí dopravy, ale ubytovny

I proto se výstavbě skladovací haly nebrání sousední Opatovice nad Labem, jak potvrdil nezávislý starosta Pavel Kohout. „Akceptujeme tuto věc, protože nám řeší spoustu věcí v naší obci z hlediska dopravní bezpečnosti a snížení dopravní zátěže na místních komunikacích.“

Rozsáhlá hala pro 500 lidí

Průmyslový park má mít zastavěnou plochu téměř 23 000 metrů čtverečních a dalších 14 000 metrů čtverečních zpevněných ploch. V plném obsazení se bude v hale pracovat nepřetržitě celý rok, práci by zde mohlo najít až 500 lidí.

Kohout má ale obavy z přílivu dělníků. Podle developera by měl totiž průmyslový park i s halou přinést do regionu až několik stovek pracovních míst. „Aby tady nevznikaly nějaké ubytovny, tomu se budeme vehementně bránit.“

Plán na stavbu skladovací haly prochází teď posuzováním vlivu na životní na životní prostředí, žádné razítko tedy ještě firma nedostala, výstavba je podle ní otázkou příštích let. Obec Čeperka ale bude chtít být u toho jako účastník územního i stavebního řízení.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související