Elektrárna Opatovice zřejmě časem odstaví dva bloky kvůli emisím

30. leden 2019 07:00

Elektrárna Opatovice s velkou pravděpodobností odstaví v budoucnu dva z šesti výrobních bloků. Na rozdíl od ostatních čtyř nepodstoupily modernizaci v letech 2014 a 2015, a nebudou tedy plnit emisní limity.

Jejich přestavba tak, aby splňovaly ekologické nároky, by byla velmi drahá. Zda bude nutné požádat o výjimky z emisních limitů i pro modernizované kotle, elektrárna zatím neví.

„V současné době sbíráme a vyhodnocujeme data, následně se rozhodneme, zda tento nástroj využijeme, zda výjimky budeme potřebovat,“ řekl mluvčí elektrárny Martin Sýkora. Od srpna 2021 budou platit přísnější emisní limity, dva původní staré kotle je splnit nemohou.

Elektrárna Opatovice

I se čtyřmi kotli je podle Sýkory elektrárna schopna vyrábět potřebnou energii s dostatečnou rezervou tepelného výkonu. Záložní zdroje má i v Pardubicích, Hradci Králové a Chrudimi.

Elektrárna Opatovice zajišťuje dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a do přilehlých obcí, celkem jde asi o 61 000 domácností, nemocnic, škol a podniků. Vyrábí rovněž elektřinu. Její elektrický výkon je 363 megawattů, tepelný výkon 698 megawattů. Elektrárna patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), který ovládá Daniel Křetínský.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související