Hantecové zavazování tkaniček? Poslechněte si!

30. listopad 2017

Domácí úkol z češtiny dokáže potrápit nejednoho školáka. V tomto případě potrápil i moderátora Borka Kapitančika, který se synem sepisoval návod k zašněrování tkaniček. Aby v tom hoši nebyli sami, dali pro změnu Edovi za úkol, aby jejich dílo přeložil do hantecu. A pozor, text tu najdete jen v češtině. Hantec si můžete poslechnout v přiloženém souboru.

Nejdřív se ujistíme, že noha je skutečně v botě, neboť provádět tento úkon, dříve, než je splněn tento krok, nevede k dobrým výsledkům.

Je-li tedy noha v botě, zjistíme dále, zda tkaničky jsou dostatečně dlouhé. Jestliže ano, uchopíme mezi palec a ukazovák levé i pravé ruky vždy jeden konec tkaničky.

Tahem směrem k tělu nejprve potáhneme případně povolené šněrování, srovnáme „jazyk" a provedeme první krok – uvážeme jednoduchý uzel, tedy přeložíme jeden konec tkaničky přes druhý a podvlékneme.

Po dotažení jednoduchého uzlu na libovolném z konců tkaničky vytvoříme dlouhou smyčku. Její „krk" obkroužíme druhým koncem tkaničky, čímž vznikne očko, do kterého tzv. nacpeme střední část obkružující tkaničky tak, aby vytvořil druhou smyčku.

Při tom dáváme pozor, abychom vzniklým očkem neprotlačili tkaničku včetně jejího zakončení, čímž by sice vznikl úvaz, ovšem jen jednosmyčkový. Při zachování pokynů tedy zbývá již jen dotáhnout a vycentrovat vzniklý dvojsmyčkový uzel

Spustit audio