Hejna tažných ptáků se dala do pohybu. Nejlepší čas k pozorování je právě teď

16. srpen 2016

Stále si ještě plnými doušky užíváme léto. Tažní ptáci ovšem ví své. Někteří už dávno zamířili na jih. Jiní se začínají houfovat. Další se věnují hodování, aby nabrali tukové zásoby na dalekou cestu. Co se v těchto dnech děje v přírodě v Radioporadně popsal ornitolog Aleš Svoboda.

Evropská hejna se dala do pohybu. V těchto dnech můžeme pozorovat vlaštovky a jiřičky, jak posedávají na drátech elektrického vedení. Na polích se houfují holubi hřivnáči. „Už neuvidíme rorýse, kteří před dvěma týdny odletěli do Afriky,“ vysvětluje Aleš Svoboda.Podle pozorování usuzuje, že letos ptáci odletí dřív. Což bude mít dokonce ekonomické důsledky. „Špačci se ve velkých hejnech přesunují na jih a z toho nemají radost vinaři. Jen těžko před nimi uchrání svou úrodu,“ říká Aleš Svoboda.

Čtěte také

Jak ptáci poznají, že se nachyluje čas odletu? Je to jednoduché, napoví jim to zkracující se dny. To je stále stejné. Co se ale změnilo, jsou destinace, kam opeřenci letí. Může za to globální oteplování.

„Druhy, které táhly do Afriky se teď objevují ve Středomoří. Chtějí být na jaře co nejdřív zpátky ve svém hnízdišti, aby vyvedly mláďata do období, kdy je nejvíc potravy,“ popisuje chování tažných ptáků Aleš Svoboda.

Pokud máte pocit, že někteří ptáci snad ani neodletěli, můžete se mýlit. Ti naši se posunuli na jih a na zimu, která je v posledních letech mírná, nás navštívily severní populace. Mají tu dost potravy a nepotřebují letět dál.

Kde pozorovat houfování ptáků?

Národní přírodní rezervace Bohdanečský rybník je teď ideálním místem pro pozorování příprav ptáků na dálkový let. V této lokalitě je dokonce vybudovaná ornitologická pozorovatelna.

Výhled na Bohdanečský rybník z nové pozorovatelny

„Ptáci ze severu se stěhují přes naše území. Můžeme teď spatřit druhy, které se u nás normálně nevyskytují,“ uvádí Aleš Svoboda. Jestliže chcete pozorovat ptáky, najděte si kryté místo, které není vidět. „Ptáci se ze zásady bojí lidí. Ale například auto jim nevadí. Můžete ho použít jako pozorovatelnu,“ radí Aleš Svoboda.

Proč je výhodné mít na zahradě ptačí budku

Pozvěte ptáky na vaší zahradu. Jsou to skvělí predátoři. Zbaví vás obtížného hmyzu. Právě po jejich odletu je vhodná doba na přípravu obydlí, které na jaře po příletu najdou.

Jak vyrobit ptačí budku a kam jí dát, se dočtete podrobně na webových stránkách České ornitologické společnosti. Každý ptačí druh potřebuje totiž něco jiného. Nebo si můžete na zahradě vytvořit tzv. neudržovaný koutek. „Je to místo, kde nesekáte trávu, nestříháte keře, vhodný je i kompost. Dejte tam pítko,“ říká Aleš Svoboda.

Čím přes zimu krmit ptáky? Kam umístit krmítko? Poslechněte si záznam rozhlasové Radioporadny s ornitologem Alešem Svobodou.

autor: PRO
Spustit audio