Historický dům č.p. 10 v areálu ratibořického zámku prochází opravou „od základů po střechu“

27. říjen 2019 10:43

Historický dům číslo popisné 10 v areálu ratibořického zámku dlouhá léta chátral. Letos na jaře ho ale začali opravovat dělníci. Po dokončení prací bude opět sloužit účelu, kvůli kterému byl kdysi postaven - budou v něm bydlet zaměstnanci ratibořického údolí. 

Stojíme před bytovým domem číslo popisné 10 s investičním technikem národního památkového ústavu Jiřím Svobodou. Dům už nyní vypadá jinak než vypadal na jaře letošního roku.
„Mohu potvrdit, že vypadá stoprocentně jinak. Probíhá celková generální oprava, to znamená v uvozovkách od základů až po střechu."

Čtěte také

Jdeme se podívat dovnitř. Vešli jsme do chodby. Co je tady už hotové?
„Zde jsme ještě v plné rozpracovanosti. Jsou zde hotové rozvody vody, elektřiny a topení. Připravujeme podlahy. V plném proudu jsou také truhlářské práce, to znamená příprava na repasování obložek, dveří, příprava oken a tak dále."

Kastelán ratibořického zámku Ivan Češka je tu také s námi. Jak je zatím spokojen s průběhem oprav?
„Stavba zatím běží podle harmonogramu i přesto, že se tady vyskytly nějaké problémy, jak už to tak při opravách historických objektů většinou bývá. Ale myslím si, že to pokračuje velice dobře a zejména před zimou to máme pod střechou. Takže se v průběhu zimu bude dát pracovat uvnitř."

Rozsáhlá rekonstrukce historického domu č.p. 10 v areálu ratibořického zámku

Vy jste dnes přijeli na prohlídku toho, jak práce pokračují. Čeho všeho si budete všímat?

„Budeme si samozřejmě všímat především dokončených věcí, které jsme ještě neviděli v rámci minulého týdne. Kontrolujeme, zda jsou prováděny práce podle projektu a jestli všechno sedí. A bude třeba udělat nějaké úpravy a tak dále, na základě toho, jak nám to bude hlásit dodavatel, potažmo stavba," vysvětluje Jiří Svoboda.

Čtěte také

Procházíme budovou a máme už jen poslední otázku. Protože se jedná o historickou budou, jak je to se stavebními materiály, které se při obnově používají?

„My se snažíme držet jakousi citlivou linii mezi tím, kde se používají původní materiály a potom jsou zde víceméně technologie a materiály spojené s dnešním fungováním. To se přikláníme k dnešnímu standardu," dodává Jiří Svoboda.

Bytový dům číslo popisné 10 v areálu ratibořického zámku bude dokončený do poloviny příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související