Hodně dětí, málo místa. Základní škola v Opatovicích bude přistavovat

24. duben 2018 13:50

Ještě před koncem školního roku zavládne v areálu základní školy v Opatovicích nad Labem čilý stavební ruch, který hned tak neskončí. Obec rozjíždí stavbu nového pavilonu pro 120 dětí a taky ladí plán, jak práce skloubit s výukou a bezpečným pohybem dětí v okolí stavby.

Stavební práce by se měly rozjet 1. června. Postavit pavilon za desítky milionů korun musí poměrně rychle, a to do roka. To by v případě takto velké stavební akce mohl být oříšek, připustil nezávislý starosta Pavel Kohout. Obec totiž na stavbu získala dotaci a musí dodržet dotační podmínky včetně termínů, které ukládají, aby příští rok v červnu bylo hotovo.

Starosta tvrdí, že se to dá stihnout. Veškerá razítka na to jsou, zbývá teď už jen vybrat zhotovitele, v půlce května by se měly otvírat obálky s nabídkami firem, které se o zakázku budou chtít ucházet.

Opatovická základní škola nepatří mezi nejmenší, tvoří ji dvě řady dvou až tří pavilonů seřazených za sebou, uprostřed je částečně zastřešený prostor centrálního nádvoří, a právě v tomto místě by měl stát nový středový pavilon, který tak propojí všechny stávající budovy.

Nové třídy, kabinety a 120 míst navíc

Škole, která má teď plno, přinese 120 volných míst a její kapacita se zvedne na 500 dětí. Díky pavilonu získá základka nejen jeden hlavní vstup, ale i centrální šatnu, čtyři nové třídy a kabinety a sociální zázemí.  

Na samotnou výuku by probíhající stavba velký vliv mít neměla, bude ale třeba počítat se zvýšeným hlukem a pohybem dělníků a techniky pod okny stávajících školních budov. Chod školy omezí stavba hlavně v tom smyslu, že děti budou muset používat zadní vchody do budov včetně požárních únikových schodišť, protože přes staveniště se z bezpečnostních důvodů nedostanou k těm hlavním vstupním dveřím na centrálním nádvoří. Při přecházení z jedné budovy do druhé, tak budou muset chodit oklikou.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio