Horácká houbová polévka
Páteční recept bude v Apetýtu opět polévkový. Lesy po deštích voní po houbách a lákají na procházky s košíky. Pokud domů skutečně něco přinesete, zkuste si uvařit poctivou Horáckou houbovou polévku. Recept sepsal pan Vladimír z Tišnova.
Potřebovat budete:
- 400 g čerstvých hub (tvrdších – lišek nebo hříbků)
- 250 g brambor
- 50 g másla
- 30 g hladké mouky
- 1 l vody
- 300 ml zakysané smetany
- 1 cibulku
- kmín a sůl
Postup:
- Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostičky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přidáme kmín, osolíme a vaříme doměkka.
- Mezitím nakrájíme očištěné houby na plátky a oloupanou cibulku na drobné kousky.
- Pak rozehřejeme na pánvi máslo, osmahneme plátky hub s cibulí a přidáme je vařit k bramborám.
- Když máme brambory a houby téměř měkké, zahustíme polévku zakysanou smetanou promíchanou s moukou a polévku povaříme alespoň dalších 5 minut.
- Dochutíme solí a ještě horkou servírujeme.
Související
-
Fazolová polévka s vlašskými ořechy
Země, kde se nejvíc lidí dožívá vysokého věku, mají jedno společné – zálibu v luštěninách. Mezi základní patří fazole.
-
Krémová pórková polévka s tymiánem
I dnes vám v pátečních receptech nabídneme jednu zajímavou polévkovou inspiraci.
-
Česnečka s knedlíčky
Páteční polévkový seriál pokračuje. V Apetýtu si připravíme Česnečku s knedlíčky z festivalové kuchařky Česnekových slavností v Buchlovicích.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.