Houby zatím moc nerostou, potřebují vlahé noční deště

4. červen 2015

A na kterých místech rostou houby vůbec nejčastěji? Paradoxně hned na okraji lesů, břehů potoků a cest.

„Jednotlivé plodnice jsou propojené podhoubím. Není to tak, že by více druhů spojovalo jedno podhoubí, ale i tak mohou být prorostlá. Může se stát, že když najdete hříbka na jednom konci lesa a potom na úplně jiném, vyrůstají ze stejného mycelia", říká Tereza Tejklová.

Vědci dělali pokusy a zjistilo se, že největší organizmus na planetě není velryba, plejtvák, ale podhoubí václavky rostoucí v Severní Americe. Mezi nejchutnější houby patří muchomůrka růžovka, můžete z ní udělat nepřeberné množství jídel.

Jestli si myslíte, že lesní zvířata poznají jedovatou houbu, mýlíte se. Mají úplně jinak uspořádaný trávící trakt než lidé. A pozor na mylné pověry jako: „Okousané houby jsou vždy jedlé, protože je okousala zvířata." Slimákovi nevadí, když si kousne do muchomůrky zelené, ale lidé už by na tom byli o poznání hůř.

Atlas hub nechte doma

Do lesa s atlasem chodit nemusí­te, stačí, když si jednu nebo dvě plodničky neznámé houby donesete domů a v klidu se na ně při dobrém světle podíváte. Neměli byste houbu porovnávat jenom s obrázkem, ale přečíst si i popis.

autor: RIH
Spustit audio