Hřiště a divadlo v jednom. Tesaři v Proseči vyrábí archu

16. březen 2018 11:20

Ve farních zahradách v Proseči na Chrudimsku stojí zvláštní stavba. Řemeslníci tam vyrábí archu. Bude mít ale jiný úkol než biblické plavidlo. Prosečská archa by měla bavit hlavně děti i jejich rodiče.

„Před dvěma lety přišla architekta Věra Junová, která je členkou místního evangelického sboru, s  myšlenkou, že by bylo dobré na farní zahradě udělat nějaký dětský prvek, něco na čem by si mohly děti hrát, lidé by se tam mohli potkávat. Jak se ta myšlenka vyvíjela, tak se nám archa zvětšovala. Celková délka od zádě po příď bude 18 metrů, tři metry na šířku. Vychází to z popisu archy v Bibli, poměr 1:6,“ vysvětluje spoluautor archy Marek Rejent.

Archa je i z důvodu trvanlivosti dřeva vyráběná z dubu. „Žádná další potopa, dokud bude na obloze duha. Proto je tam ten půlkruh, který symbolizuje duhu,“ doplňuje Rejent.

„My v Proseči jsme pro každou špatnost, takže jsme ten záměr podpořili, líbil se nám. Spíš jsme hledali vhodnou formu spolupráce a dalšího využití archy. Farní zahrada by měla být přístupná po celý rok veřejnosti. Chceme, aby si lidi přišli odpočinout, nabrat nové síly. Zároveň to může být i příjemné místo právě pro svatebčany. Vidíme tu obrovský potenciál tím, že ta archa vytváří přírodní amfiteátr,“ pochvaluje si záměr autorů starosta Proseče Jan Macháček.

Lavička, hřiště, odpočívadlo, prostor pro svatby i divadlo pod širým nebem. To všechno nová archa nabízí. Archa by měla být hotová do června.