Hvězda Pardubice se chlubí mužem z Ria. Kdo naváže na olympionika?

14. únor 2017

Pardubičtí atleti na loňský rok nedají dopustit. Při náboru dětí jim v podstatě pomohl olympijský park a jejich zástupce nechyběl na samotné olympiádě. Šlo o chodce Lukáše Gdulu.

„Pravidelně se účastní vrcholných akcí. Olympiáda pro něj byla takovou odměnou a třešničkou na dortu. Je to sen každého atleta zúčastnit se této soutěže,“ připomíná místopředsedkyně Hvězdy Pardubice a dlouholetá reprezentantka ve vrhu koulí Jana Kárníková.

Ani její aktivní kariéra ještě nekončí. „I když už netrénuji tak jako dřív, slíbila jsem, že absolvuji extraligové soutěže, zúčastním se mistrovství republiky a kdyby se zadařilo, tak třeba i něco víc. Největší vzpomínku mám na halové mistrovství Evropy v Praze 2015. Tam byla spousta známých, rodinných příslušníků. Skončila jsem na krásném 12. místě.“

Spousta úspěšných

V roce 2016 Hvězda Pardubice na českých šampionátech získala přes třicet cenných kovů. Reprezentační dres navléklo dvanáct sportovců. Nominaci pro Rio splnil i oštěpař Jaroslav Jílek, ale v cestě ho zastavila mimořádně silná domácí konkurence.

Kvalitu potvrzuje taky Kristiina Mäki. „Na halovém mistrovství světa v Portlandu vybojovala jedenáctou příčku v běhu na 1500 metrů. V létě nás reprezentovala na mistrovství Evropy v Amsterdamu, kde v běhu na 5000 metrů skončila devátá. Hodně šikovná. Patří k velmi talentovaným běžkyním,“ komentuje Kárníková.

Čtěte také

Jan Janů zase pravidelně startuje na šampionátech v bězích do vrchu. Naposledy obsadil celkovou třetí příčku ve světovém poháru. A třeba sprinterka Lada Vondrová dosáhla úspěchů na mistrovství Evropy dorostu i na mistrovství světa juniorů.

Hledají se další atleti

Hvězda Pardubice se prezentovala i v letním olympijském parku. Taky díky němu měla při následných náborech plno. „O atletice se mluví jako o královně sportů. Představuje pohybový základ pro všechny ostatní sporty. Letos poprvé plánujeme dva dětské dny s atletikou.“

Pro extraligové závodníky oddíl pořídil novou sadu oblečení. Nová oddílová trička budou mít i děti z přípravky.

autor: MAL
Spustit audio