I princové poznávali hodnotu práce. Sami hospodařili v zámeckém parku ve Slatiňanech

17. srpen 2016
Česko – země neznámá

Slatiňany na Chrudimsku v Pardubickém kraji jsou známé především díky chovu starokladrubských vraníků. Kromě hřebčína a pastvin je zde i půvabný zámek, který obklopuje anglický park. A přímo v něm stojí dřevěné hospodářské stavby, které vypadají tak trochu jako z pohádky.

Malý hospodářský areál se nachází při okraji zámeckého parku, směrem k řece Chrudimce. A malý v tom pravém slova smyslu. Vznikl totiž kvůli dětem knížecího rodu Auerspergů, který slatiňanský zámek kdysi vlastnil. Hlavním účelem nebylo jen to, aby se zámecké děti na vlastním „statku“ zabavily, ale hlavně, aby se naučily hospodařit a poznaly hodnotu práce. A stejně tak i peněz.

Dětské hospodářství kdysi tvořilo pět objektů, dodnes se zachovaly pouze čtyři. Staré jsou téměř 140 let. V osmdesátých až devadesátých letech 19. století je pro své děti nechal postavit kníže František Josef z Auerspergu. Se svojí manželskou Vilemínou totiž dbali na správnou výchovu. Nejen duchovní, prostřednictvím domácích učitelů, ale také praktickou.

Šlechtická škola v přírodě

František Josef a jeho manželka spolu měli pět dětí - Kristýnu, Vincence, Marii, Karolínu a Ferdinanda. Děti se v hospodářství učily starat o domácí zvířata. Měly tam také svá malá políčka, která obdělávaly. Jejich otec si od nich vypěstované produkty kupoval, aby svoje potomky naučil správně hospodařit. Jídlo z dětského statku se prý dostalo i na zámecký stůl. Slatiňany se mohou pochlubit jednou z nejzachovalejších původních zámeckých kuchyní v Česku.

Socha starokladrubského koně v zámeckém parku ve Slatiňanech

V současné době si návštěvníci zámeckého parku mohou areál dětského hospodářství prohlédnout zatím jen zvenku. Domky jsou uzavřené a čeká je oprava v rámci rozsáhlé obnovy zámeckého areálu. Podle kastelána zámku Jaroslava Bušty je v plánu, aby roubenky poté opět sloužily svému původnímu účelu. Znovu se tak do nich vrátí děti a domácí zvířata.

Zámecký park ve Slatiňanech má rozlohu 16 hektarů. Kdysi neměl oplocení a volně přecházel lesoparkem v oboru. V letech 1846 až 1848 nechal kníže Vincenc Karl z Auerspergu park rozšířit. Jeho syn, František Josef z Auerspergu, v parku vybudoval domek pro hlídače, dětské hospodářství a další drobné stavby. V roce 1888 založil jezírko s přístavištěm. Jeho manželka Vilemína nechala následně postavit takzvaný Kočičí hrádek, zmenšenou napodobeninu hradu v nedalekých lesích, který také patří k symbolům Slatiňan.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.