Inteligentní parkování v Pardubicích: Kamery odhalí hříšníka, strážník půjde najisto

11. říjen 2018 09:15

Pardubická radnice hledá firmu, která městu dodá inteligentní parkovací systém. Ten by měl umět poskytnout informace o využití parkovacích míst. Další výběrové řízení vypsalo město na dodavatele nových chytrých parkovacích automatů.

Chytrý systém parkování by měl poskytnout lepší přehled o tom, jak jsou jednotlivá parkovací místa obsazená. To teď přesně neví. Jak vysvětlil Petr Kvaš z městské policie, informace pomůžou třeba k tomu, že někde bude možné parkovací místa zrušit, jinde třeba přidat další nebo změnit poplatek.

Stávají automaty, kterých je v Pardubicích 85, umí jen přijmout platbu a vydat parkovací lístek. Město ale hledá dodavatele systému, který bude umět nějakým způsobem identifikovat značku auta, a dokáže informaci předat řídícímu centru.

Přehled v reálném čase

Například v Praze nebo Českých Budějovicích funfuje inteligentní parkování tak, že speciální vůz s kamerami projíždí ulice a parkoviště a automaticky skenuje a odhaluje auta, která nemají zaplacené parkování.

Pardubice ale podle Kvaše chtějí ještě chytřejší systém: „Chceme mít přímo na tom parkovacím místě nějaké zařízení. Jsou asi tři způsoby, jak to vymyslet, proto neříkáme jaké. Přímo v tom parkovacím místě se nějakým technickým způsobem stane, že my budeme vědět, kdo na to místo přijel, tedy SPZ. Nějaké čidlo, které přečte ID vozidla, kamera, nebo jiný systém.“ O vozidle tak budou vědět už v okamžiku, kdy auto na parkovacím místě zastaví, ne až při případné kontole.

Parkovací automat v Chrudimi

Automat má fungovat tak, že do něj řidič zadá na klávesnici SPZ svého auta. Takže systém zaznamená, že zaplatil a strážníci to budou vědět. Zároveň by měli i vidět, kdo parkuje bez zaplacení nebo nesprávně. Strážníkům by tak částečně mělo ubýt obcházení parkovacích míst a hledání aut bez zaplaceného parkovacího poplatku.

„Samozřejmě nebude ten policajt běhat na každé auto, které nemá zaplaceno, to by se asi uběhal. Ale dá se to nastavit tak, že v té lokalitě v okamžiku, kdy počet vozidel, která se chovají protiprávně, překročí nějakou míru, tak potom ta hlídka městské policie může jít naprosto cíleně,“ dodal Kvaš.

Platba kartou i mobilní aplikací

Samozřejmostí by mělo také být to, že řidiči budou moct platit v automatu běžnou platební kartou. Platbu za parkování také budou moci vyřídit pomocí mobilní aplikace a ani nebudou muset k automatu chodit.

Další, třetí výběrové řízení, město vyhlašuje na systém výdeje parkovacích karet, a to tak, aby řidiči mohli všechno vyřídit a zaplatit doma z počítače a nemuseli opakovaně chodit do zákaznického centra.

Radnice počítá s cenou kolem 55 milionů korun, podle Kvaše je reálné, že do dvou let by všechny tyto systémy mohly nově ve městě fungovat.

Spustit audio

Související