Parkovací SMS nevydržely v Chrudimi ani čtyři měsíce. Novinka se prý neosvědčila

21. prosinec 2017 08:20

Chrudim znovu změní systém parkovného. Od září tam mají řidiči možnost platit kromě mincí také bankovní kartou nebo SMS zprávou. Jenže právě tenhle způsob zase po Novém roce skončí.

Řidiči teď mají na výběr ze čtyř způsobů, jak parkovné zaplatit - jsou to mince, bankovní karta, mobilní aplikace a SMS zpráva. Od ledna SMS skončí. Podle technických služeb, které automaty provozují, totiž tuhle možnost lidé využívají nejméně a navíc je pro město nejméně výhodná. Část platby jednoduše končí u operátora.

Platit mincemi nebude jen tak

Další velmi důležitá změna bude povinnost zadávat do automatu registrační značku auta. A to i v případě, že bude chtít člověk zaplatit mincemi. To může na začátku působit problémy, ne každý si číslo vozu pamatuje. Novinka ale znamená i zjednodušení. Údaje o zaparkovaných autech zůstávají uvnitř systému a automat nevydává žádný parkovací lístek, řidič se tak nemusí vracet k autu.

Parkovací automat v Chrudimi

Nejčastěji parkovné lidé platí právě hotovostí. Nejhůř jsou na tom SMS zprávy, aplikaci využívají řidiči třikrát častěji, kartu pětkrát a drtivá většina jsou platby mincemi - hotově se v Chrudimi vybralo 377x více než prostřednictvím SMS zpráv. Absolutní čísla ale chrudimská radnice Českému rozhlasu k dispozici nedala.

Jak se platí v okolí?

Novinku mají od podzimu i sousední Slatiňany. Tam je možné platit jak mincemi, tak mobilní aplikací. Týká se to parkovišť, která využívá nejvíc turistů, tedy plochy pod zámkem a u hřebčína. A už před lety daly na výběr řidičům i Pardubice, tady jsou celkem tři varianty úhrady - hotovost, parkovací karty anebo SMS parkovné.

Spustit audio