Jak dojet šťastně do cíle? Pravidla bezpečné jízdy

22. květen 2017

Láhev nebo zvíře v kabině vozu, jízda na okresních silnicích a s dítětem na zadním sedadle. To jsou nejčastější příčiny život ohrožujících dopravních nehod. Čeho se tedy vyvarovat?

Nejnebezpečnější není, jak by se mohlo zdát, vysoká rychlost, alespoň to tvrdí přední český automobilový novinář a trenér řízení Jan Červenka a vysvětluje: „Překračování maximální povolené rychlosti je až na pátém místě ve statistikách dopravních nehod. První je to, že řidiči nedávají pozor, tedy nevěnují dostatečnou pozornost řízení.“

Podle něj je jedním z hlavních důvodů ztráty pozornosti řidiče také telefonování. „Je podle mě jedno, jestli máte mobil v ruce nebo voláte přes handsfree, výsledek je totiž stejný. Soustředíte se na hovor a řídíte jen podvědomě. Dokonce se třeba ve Švédsku mluví o tom, že budou v autech telefonáty úplně zakázané,“ říká Červenka a doplňuje na co dalšího si dát při jízdě autem pozor.

1. Volně položené předměty
Je důležité dodržovat během jízdy pitný režim, a to hlavně když je horko, ale láhev s vodou je třeba mít například uzavřenou v přihrádce. „Pokud by totiž došlo i k malé srážce, může se z lahve s vodou stát doslova smrtící projektil. Nehledě na to, že se vám při řízení případně může láhev také zatoulat pod pedály třeba ve chvíli, kdy potřebujete zabrzdit,“ varuje Jan Červenka. Podobné je to i s dalšími věcmi v kabině. Dávejte si je raději do kufru!

2. Dítě v autě
Jedny z nejhorších a bohužel často fatálních nehod jsou ty, kdy řidič veze na zadním sedadle dítě. To třeba začne plakat, on ho chce uklidnit, otočí se a automaticky strhne volant na stranu. Podle Jana Červenky je zkrátka třeba myslet i ve vypjatějších situacích především na bezpečnost, tedy na to, že je nutné se dívat před sebe a soustředit se na jízdu. „A pokud je ještě dítě moc malé a vozíte ho v sedačce pro miminka, doporučuji umístit ji na přední sedadlo. Tady ale pozor! Nezapomeňte vypnout airbag!“ upozorňuje trenér řízení.

Pes cestuje v autě na dovolenou

3. Zvíře v autě
Podobně jako v případě jízdy s dětmi je nutné se rozhodně nenechat rozptylovat kočkou nebo psem, kteří s vámi v autě jedou. Jan Červenka navíc radí ani nemít zvíře v kabině na volno. Je podle něj daleko bezpečnější je vozit buď v kufru auta, nebo v uzavřené schránce. Krom toho, že si mohou žádat pozornost, když vy řídíte a máte se plně věnovat řízení, se pak také navíc, jsou-li to zvířata malá, mohou i připlést pod pedály.

4. Jízda mimo město
I když řízení ve městě je pro řidiče náročnější, možné dopravní nehody, které se vám tam stanou, nebývají tak fatální. Jiné je to mimo město. Tam se totiž nejen jezdí rychleji, ale řidič na poloprázdné silnici může ztratit pozornost. „Důležité je také, aby člověk uměl předvídat, co ho na takových silnicích může potkat. Například, když jedu kolem kravína, vím, že se může na silnici objevit kráva, když míjím benzinku s partou motorkářů, je pravděpodobné, že mě za chvíli budou předjíždět,“ vysvětluje trenér řízení Jan Červenka.

Podle něj je také velmi důležité neztratit přehled o tom, kde přesně se nacházíme. Což se nám může pak velmi vyplatit při volání záchranky k nehodě.

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.