Jak jíst v restauraci oblíbené burgery? Odolejte touze brát je do rukou a zakousnout se jako vlčák

15. listopad 2025

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:57 Rozhovor s loutkohercem Divadla Drak Milanem Hajnem
  • 05:01 Trénování paměti. Co mozku svědčí a co mu naopak může škodit?
  • 09:50 Módní trendy a kabelky. Jakou si vybrat a jak o ni pečovat
  • 15:34 Další díl seriálu o bydlení a český design v zahraničí
  • 18:48 Expert na etiketu Daniel Šmíd na téma: jak jíst oblíbené burgery
  • 22:46 Připomínka dvou šarmantních osobností, zpěvaček Yvetty Simonové a Marie Rottrové

Dnes se s expertem na etiketu Danielem Šmídem vydáme do restaurace. Burger, to je aktuální téma nejen u mladých lidí, i ti starší si občas tuhle pochoutku dají.
Myslím si, že je dobře, že tu burgerové restaurace máme. Dávají nám zase možnost ochutnat jiný způsob přípravy jídla. A také možnost osvěžit si správnou etiketu.

Čtěte také

Jak se tedy chovat v restauraci, pokud si objednáme burger?
Tady bych rozlišoval, jestli se jedná o burgerovou restauraci či fast foodové občerstvení. Přeci jen v restauraci se od nás očekává, že se budeme chovat jako správní hosté a budeme dodržovat zásady správné etikety. A nepodlehneme touze vzít burger do rukou a zakousnout se do něj jako vlčák.

To znamená, že máme k němu příbor, vidličku i nůž. Ten by měl být speciální a ostrý. Takzvaný steakový nůž s malými vroubky, který umožňuje krájet jak pečivo, které je součástí burgeru, tak i samotné maso, případně zeleninu, na přesné díly a sousta.

Většina velikých burgerů je protknuta špízem. Pokud jej na burgeru máme, tak se jedná o znamení, že se jedná o burger na jezení příborem. Protože bychom měli onen burger okolo špízu okrajovat, až zůstane samotný špíz, se kterým naložíme jako s každým špízem. Tedy uchopíme jej do levé ruky a pomocí vidličky v pravé ruce z něj stáhneme to, co na špízku zůstalo.

Čtěte také

Může se stát, že se burger takzvaně zhroutí, spadne, ale to nevadí. Máme jej na talíři, takže můžeme směle pokračovat v jídle dál.

Pokud budeme v nějakém rychlém občerstvení, tam už možná platí jiná pravidla stolování.
Tam už se burgerům neříká burger, ale sendvič. Je to sice maličký rozdíl, ale už nám to dává možnost jíst jídlo jinak. Menší burgery jíme jednoduše jako sendvič, to znamená, že jej uchopíme do dvou prstů jedné ruky a můžeme jej okusovat.

Pokud jsou to vysoké, větší burgery, tam bychom si měli vyžádat příbor. Nebo to řešit tak, že si nosíme s sebou cestovní příbory.

Čtěte také

Co si počít, pokud jsme v nějakém rychlém občerstvení a vyskytnou se tam názvy, kterým nerozumíme?
Ano, můžete tam něčemu nerozumět, protože ne všem názvům musí člověk rozumět, není to jeho povinnost. Můžete se tedy samozřejmě zaměstnanců či obsluhy zeptat. Ve většině případů to ovšem bývá také specifikováno, že ten a ten burger se skládá z těchto konkrétních ingrediencí.

Možná bych ještě doporučil nebát se říci, že si některou u uvedených ingrediencí ve vašem burgeru třeba nepřejete. Protože to je bez problémů, mohou vyhovět každému. Nebojte se říci své preference, nedovedu si představit, že by vám restaurace nevyšla vstříc.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18. hodině a v neděli po 11. hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu