Jak uvařit vejce? Nastavte si minutku

Vejce lze vařením připravit na mnoho různých způsobů. Kolik minut vyžaduje vejce nahniličko a kolik natvrdo? A jak přírodním způsobem nabarvit vejce na červeno?

Podle způsobu úpravy můžeme vařit vejce jako:

• tři vejce do skla (vaříme 2,5 minuty)
• nahniličko (vaříme 3 minuty)
• polohniličko (vaříme 6 minut)
• natvrdo (vaříme 10 minut)
• načerno (speciální technika)
• nazeleno (vaříme při teplotě 100 stupňů jednu hodinu)
• hodinové vejce (vaříme při teplotě 61 stupňů jednu hodinu)

Vejce můžeme vařit také ve vodě z červené řepy. Takové vejce je pak po uvaření červené, protože skořápka barvivo propustí. Totéž se stává při barvení velikonočních vajec.

autor: Pavel Pospíšil