Jana Křížová - pomoc mentálně postiženým

21. únor 2012

Jana Křížová se společně se svou kamarádkou z fakulty Ivou Laštovicovou rozhodla v roce 2004 založit v rodném Rychnově nad Kněžnou občanské sdružení Pferda. Jeho posláním je zapojovat lidi s mentálním a kombinovaným postižením do běžného života.

Proto hned o rok později založili tréninkovou kavárnu Láry fáry, kde se klienti učí vařit kávu, obsluhovat zákazníky apod. Později založili tréninkový byt, kde probíhá výuka základních dovedností (vaření, úklid, rodinná výchova…). Ti nejšikovnější se mohou zcela osamostatnit a bydlet v tzv. v podporovaném bydlení.

Pferda dále provozuje úklidovou firmu, tréninkovou pekárnu a druhou kavárnu v Náchodě. Zájem klientů je obrovský, na většinu služeb jsou pořadníky. Celkem Pferda pečuje o více než 60 klientů.

Nevšední příběh Jany Křížové si vyslechněte v pořadu Jak dnes žijí, který budeme vysílat v úterý 21. února. Na slyšenou se těší Tomáš Klement.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.