Je starší, než se zdá. Smetanova Litomyšl pamatuje rok 1946

7. červen 2016

Na své sedmdesát let staré kořeny bude letos vzpomínat legendární festival. Začne i skončí podobně jako tenkrát. Ale obsah bude mnohem pestřejší. Smetanova Litomyšl potrvá od 9. června do 3. července.

„Začínáme samozřejmě Smetanou, zazní Scherzo z Triumfální symfonie. Festival uzavře Má vlast. Dalších 33 pořadů ale v tom roce 1946 rozhodně nebylo,“ říká s úsměvem ředitel festivalu Jan Pikna. A připomíná, že si přitom oficiální založení přehlídky připsal Zdeněk Nejedlý až v roce 1949.

Zase budou padat rekordy

Loni zažila Smetanova Litomyšl svou maximální velikost. Letos bude rozsahem skoro stejná. 25 dnů a 35 pořadů. Pikna hlásí třeba rekordní tržbu ze vstupného. „Program chystáme celý rok. Ale ten další ročník definitivně připravujeme až po prázdninách, kdy se začínáme starat o sponzory a o shánění peněz. Během prázdnin odpočíváme, protože je to obrovský záběr. Jedeme bez víkendů, nervy pracují a po skončení festivalu jsme totálně vyšťavení.“

Jan Pikna získal nedávno titul Manažer roku 2015 v oblasti kultury. „Úspěch festivalu ale není jenom moje zásluha. Mám skvělé kolegy. Výsledky patří nám všem.“

Výběr z programu

- Slavnostní zahajovací koncert (čtvrtek 9. června, 20.00 hodin, Zámecké nádvoří)

- Dagmar Pecková (úterý 14. června, 20.30 hodin, Zámecké nádvoří - koncert mezzosopranistky s lehkým přesahem do jazzu)

- #ujizdimNaSmetance (středa 15. června, 17.00 hodin, Zámecké nádvoří - Premiéra interaktivního pořadu sestaveného z hudebních zajímavostí, hádanek a perliček koncertních síní, filmového plátna i televizní obrazovky)

- Gustav Mahler: Symfonie tisíců (neděle 19. června, 19.30 hodin, Zámecké nádvoří - Výjimečné provedení jednoho ze zásadních děl světové hudební literatury; Koncert ve spolupráci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu; v tento den bude Český rozhlas Pardubice vysílat přímo z festivalu)

- Aneta Langerová (pondělí 20. června, 21.00 hodin, Zámecké nádvoří)

- Romeo a Julie (čtvrtek 23. června, 21.00 hodin, Zámecké nádvoří)

- Koncert na přání - Proměny (pondělí 27. června + úterý 28. června , 20.30 hodin, Zámecké nádvoří - Koncert populární kapely Čechomor se symfonickým doprovodem k 15. výročí vydání alba Proměny; jako host vystoupí Lenka Dusilová)

- Velké finále (neděle 3. července, 19.30 hodin, Zámecké nádvoří/přenos do Klášterních zahrad - Bedřich Smetana: Má vlast - Velké finále je připomínkou 70. výročí litomyšlského koncertu České filharmonie, která pod taktovkou Rafaela Kubelíka přednesla Mou vlast ve Smetanově domě v neděli 23. června 1946 během Hudebních slavností Smetanova Litomyšl I.)

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.