Jedousov je na suchu. Hluboká studna u jednoho z domů odsála vodu z okolí

20. prosinec 2019 13:50

Přibližně třetina obce Jedousov na Pardubicku je před Vánocemi bez pitné vody. Může za to téměř 60 metrů hluboký vrt u jednoho z rodinných domů, který odčerpal vodu z okolních studní. Do obce už dorazila cisterna na vodu ze skladů Správy státních hmotných rezerv.

Voda se ztratila kvůli 57 metrů hlubokému vrtu, který doslova vysál okolní studně. V obci zatím není vodovod a každý rodinný dům má svou studnu. Ty jsou většinou hluboké jenom kolem osmi metrů.  Vesnice je v kopečku a na suchu tak je horní část obce, která je nad vrtem.

Spodní část vesnice zatím vodu má, ale během návštěvy Českého rozhlasu u starosty obce jeden ze členů místního zastupitelstva telefonoval, že už není voda ani v některých studnách v dolní části obce.

Do Jedousova přijela krizovou situaci zmírnit cisterna ze skladů Státních hmotných rezerv

Starosta: černá studna

Inkriminovaný vrt byl podle starosty vyhloubený načerno, bez povolení. V domě teď pravděpodobně nikdo není, majitel nemovitosti prý nekomunikuje.

Firma: jen jsme ji čistili

Firma, která vrt vyhloubila, se hájí, že šlo o nehodu a že pracovníci jen prováděli udržovací práce na starém vrtu, který se ale susunul. Prý tam byl starý vrt, který byl zanesený. Podle místních i podle starosty je to ale nesmysl.  Bývalí majitelé nemovitosti potvrdili, že tam nikdy tak hluboký vrt nebyl. Firma nicméně slíbila, že ještě dnes do Jedousova pošle vrtnou soupravu a že problémový vrt zasypou. Místní tomu ale příliš nevěří.

Jeden ze sousedů údajně vyrtal 60 metrů hlubokou studnu. Sousedé zůstali na suchu

V obci vodovod není a jeho vybudování sice je v plánu a už se na tom i pracuje, ale dřív než za dva roky to nebude. Teď všichni místní doufají, že pokud firma vrt opravdu zasype, mohlo by se všechno vrátit do původního stavu. Zároveň dost pochybují, že by se spodní voda jen tak jednoduše vrátila na původní místa.

Cisterna Správy státních hmotných rezerv je zatím prázdná a místní vzniklou situaci řeší různě. Někteří chodí pro vodu k sousedům, kteří ji ještě mají, jiní nakupují vodu v obchodech.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související