Vody je čím dál méně. Jak vyvrtat, nebo obnovit studnu?

10. duben 2018

Stále platí, že voda patří všem. Pokud plánujete hloubení nové studny, počítejte s přísnými pravidly. V první řadě je důležité zařídit si stavební povolení. Jestli máte sousedy, i oni mají právo vyslovit své námitky a požadavky.

Je-li pozemek v chráněné přírodní rezervaci, budete muset ještě o povolení požádat ochránce přírody. Důležité je také razítko na schválený odběr vody.

Než začneme vrtat do země

Vybíráte-li místo pro studnu, myslete na to, kudy vedou inženýrské sítě, abyste vrtem nenarušili elektrické kabely nebo plynové a vodovodní potrubí. „O radu můžete požádat i geology nebo hydrogeology, kteří už mají v Pardubickém kraji velmi dobře zmapovanou síť. Hned vám poradí, kde to máte zapíchnout,“ směje se Jiří Klicpera. V blízkosti plánované studny by neměla být žádná skládka ani kompost, které by vodu mohly znečistit. V neposlední řadě si ujasněte, k jakým účelům bude voda ze studně sloužit a pro kolik členů domácnosti.

Jak obnovit starou studnu?

V případě, že jsme koupili pozemek se stávající studnou, jsme tak trošku ve výhodě a ušetří nám to podle Klicpery běhání po úřadech. „Vodní zdroje tohoto typu vybudované do ledna 1955 totiž nepodléhají stavebnímu povolení. V první řadě při obnově odstraníme bujnou vegetaci a očistíme stěny tzv. vapkou. Pokud se spouštíme dovnitř, musí nás další člověk jistit z vrchu, protože se může stát, že se nadýcháme oxidu uhličitého. Po ruce je třeba mít spolehlivý žebřík, bezpečnostní pás a odolné lano.“

„Všechny kaly vyčerpáme pumpou a vodu necháme znovu stoupat. Proces opakujeme ještě několikrát. Ve finále můžeme vodu upravit vhodným desinfekčním prostředkem,“ popisuje Klicpera. Potom znovu odčerpáme a necháme napustit. Ve finále si necháme udělat rozbor.

Jaká voda není vhodná do domácnosti?

Vaše domácí spotřebiče se určitě nebudou kamarádit s tvrdou vodou. Ta obsahuje velké množství vápníku a hořčíku a vytváří vodní kámen.

„Škodit může i voda hodně železitá, která vzniká v důsledku nedodržení podmínek pro ochranná pásma. Každá studna musí mít kolem sebe cca 10 metrů prostor, v kterém nemůže být znečištěna. Když v její blízkosti zeminu rozhrabávají třeba slepice, voda bude plná bakterií,“ varuje ekolog. Vhodný není ani blízký trativod na čistírnu odpadních vod, nebo kanalizační řád. To všechno jsou zdroje znečištění, které se pak projeví na kvalitě vody.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.