K bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce míří po staletí tisíce poutníků

7. říjen 2024

Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce patří mezi nejvyhledávanější poutní místa České republiky. K baroknímu chrámu s dvouvěžovým průčelím přiléhají rezidenční budovy. Na jejich římsách stojí sochy dvanácti apoštolů a dvou světců. Celý areál pak uzavírá půlkruhový ambit s kaplí Panny Marie. Součástí baziliky je také Svatokopecké muzeum, ve kterém jsou vystaveny monstrance, relikviáře nebo mešní roucha.

Historie baziliky se píše už od první poloviny 17. století. Roku 1629 se podle pověsti obchodníkovi s vínem Janu Andrýskovi zjevila na kopci nad Olomoucí Panna Marie. Proto nechal na místě postavit kapli, která byla vysvěcena o čtyři roky později.

Kapli následně vypálila švédská vojska, která osm let okupovala Olomouc a podnikala výpady do jejího okolí. S opravami pomohli Andrýskovi premonstráti z nedalekého Klášterního Hradiska. „Přicházelo do ní hodně poutníků, kteří prosili o vyslyšení svých proseb, o uzdravení či o pomoc,“ říká farář Adrián Pavel Zemek. Časem kaple přestala stačit, proto byl roku 1669 položen základní kámen nového kostela, pro který vypracoval projekt císařský architekt Giovanni Pietro Tencalla. Kostel byl vysvěcen v roce 1679.

Po vstupu do kostela se před návštěvníkem objeví zářící prostor. „Já říkám, že je to jakási otevřená náruč, která vítá všechny příchozí. Ať už se chtějí pomodlit, sednout si a utřídit si myšlenky, pokochat se barokní krásou nebo si prohlédnout významné místo,“ vysvětluje farář. Cestou k oltáři míjí příchozí několik kaplí, například kaple sv. Jáchyma, sv. Josefa, sv. Anděla Strážného, sv. Pavlíny, která je patronkou Olomouce, nebo sv. Norberta, zakladatele premonstrátského řádu.

Nejkrásnější pohled do prostor baziliky je z kůru

Svatokopeckou baziliku zdobí štuková výzdoba, která místy dosahuje až třiceti centimetrové hloubky. Fresky na stropě představují mariánské motivy především z litanií loretánských. Velkou vzácností je bohaté využití umělého mramoru. „Jde o mimořádné dílo, které vytvářeli v 17. století umělci přímo na místě,“ zdůrazňuje farář.

Po vstupu do kostela se objeví zářící prostor. Otevřená náruč vítající všechny příchozí, říká farář Adrián Pavel Zemek

Součástí poutního místa je i Svatokopecké muzeum, které přibližuje celou historii baziliky. Návštěvníci se mohou podívat do několika reprezentačních sálů, například Francouzského a Andrýskova, do opatského pokoje, čínského salónku vybaveného vzácným nábytkem. Všechny prošly nedávno nákladnou rekonstrukcí. Následně je možné vystoupat po dřevěných schodech na kůr. „Pohled shora je jedním z největších zdejších zážitků,“ dodává Adrián Pavel Zemek.

Baziliku Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce povýšil v roce 1995 papež Jan Pavel II. na baziliku minor. V roce 2018 byla zařazena mezi národní kulturní památky.

Spustit audio