Kapří hranolky. Nebojte se změny na vánočním stole
O tento recept si napsalo několik posluchaček a posluchačů. Potěšilo nás, že se do naší miniankety zapojili i muži!
- 600 g filetů z kapra
- Na marinádu: 2 - 3 vejce (podle velikosti)
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 1 svazek najemno nasekaných oblíbených bylinek (libeček, celerová nať, tymián, šalvěj)
- sůl, mletý pepř
- Směs na obalení: cca 150 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce sladké mleté papriky
- olej na smažení
Kapra vykostíme a filety nakrájíme na nudličky velikosti větších hranolků. Vejce, prolisovaný česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř dobře vidličkou našleháme a do takto připravené marinády rybí hranolky naložíme na 2 - 3 hodiny. Poté je vyjmeme a necháme je trochu okapat. V mouce, promíchané s mletou paprikou, obalíme nudličky a v rozpáleném oleji smažíme dozlatova.
Vhodnou přílohou mohou být brambory v různých úpravách, chléb, či zeleninové saláty. My dnes však připravujeme kapří hranolky na Vánoce a tak nemůže chybět tradiční bramborový salát, který k těmto hranolkům chutná znamenitě.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.