Káva o Vánocích aneb Jaké speciality můžete ochutnat?

V současnosti najdeme kavárnu v každém městě. A v čase adventu se v některých můžete setkat i se speciální vánoční kávou. Někde ochutnáte karamelovo-oříškové nebo perníkové latté, jinde zase zimní kávy s příchutí tiramisu, banánu nebo pistácie. Jde ale ještě vůbec řádnou o kávu?

Na internetu se objevují recepty na vánoční kávy nebo kávy na zahřátí. Kávu můžete smíchat s peprmintovým či čokoládovým likérem a podávat se smetanou, šlehačkou a čokoládovými hoblinkami. Nebo kávu stačí nasypat do filtru společně s kořením (skořicí, kardamomem, muškátovým oříškem) a nechat překapat. Jinde se dočtete o kávě s medem, kdy do malé sklenky nalijete med a přímo na něj připravíte espresso, které ozdobíte mléčnou pěnou. Variant jsou desítky.

Vánoční kávové sety

Na prvních příčkách mezi kavárnami se dlouhodobě drží Můj šálek kávy, domovská kavárna české pražírny výběrové kávy doubleshot. Jak se dívá na míchání kávy s dalšími přísadami spoluzakladatel pražírny Jaroslav Tuček? „Výběrová káva se asi nejčastěji míchá s mlékem. Přece jen nejprodávanějším nápojem ve většině kaváren je cappuccino, macchiato nebo latté.“

Předvánoční nabídka jedné z kaváren

A když se řekne vánoční káva? „Přemýšlím, co bych si pod tím názvem představil, i když hodně pražíren výběrové kávy dělá v poslední době různé speciální edice kávy na Vánoce. My třeba nabízíme kávu od pana Jorge Lagose z Nikaragui, která je zpracovaná suchou metodou. Jsou to dvě různé odrůdy z jeho farmy – Bourbon a Maracaturra,“ popisuje Jaroslav Tuček.

Čtěte také

Káva má různé chuti, tóny a vůně

Káva, stejně jako víno, má různé chuti, tóny, vůně a třeba hebké nebo naopak mohutné tělo. To je vlastně hlavní deviza výběrové kávy. I když máte kávu od jednoho farmáře, z jedné farmy, může chutnat různě. Závisí to na daném terroiru, odrůdě, zpracování.

espresso

Jak vůbec kávu správně připravit? Kvalitní čerstvá zrna umelte na ručním mlýnku a zalijte horkou vodou. Ne vroucí, ale tak 90 až 95 stupňů, podle chuti. Nebo nechte překapat, nejlépe přes papírový filtr. A jestli osladit? Není to nutné, protože kvalitní výběrová káva je přirozeně sladká. Je to dané tím, že farmáři sbírají pouze zralé třešně, které mají vyšší obsah cukru. Tím pádem by cukr neměl být potřeba. Odnaučit se sladit chvilku trvá, ale stojí to za to. Pak teprve ochutnáte ryzí podobu kávy.

A co z toho vyplývá? Vánoční kávy existují, některé z nich vašemu tělu dodají hodně kalorií, ale podle odborníků by se výběrová káva neměla „vylepšovat“. Ale proti chuti…