Kaviár byl dřív symbolem bohatství a přepychu. Dnes už si ho pro zdraví můžete dopřát i vy
Kaviár v minulosti symbolizoval především bohatství a přepych. V současnosti je již dostupný všem, ale stále ho mnoho lidí opomíjí. Přitom existují i cenově přijatelné a zdravé alternativy pravého kaviáru.
Pravým kaviárem jsou jikry ryb z čeledi jeseterovitých – třeba z jesetera bílého nebo sibiřského. Není vůbec cítit rybinou a je velmi jemné lahodné chuti.
Cenově dostupnější je kaviár nepravý – i v tomto případě jde o rybí jikry. Nejběžnější je kaviár z lososa.
Kaviár je až extrémně bohatý na cenné nutriční látky. Jde hlavně o plnohodnotné bílkoviny, zdravé tuky s nenasycenými mastnými kyselinami, o vitaminy A, E, D i řady B. Neobsahuje žádné cukry, zato však v sobě ukrývá mnoho minerálních látek a vitamínů.
Obsahuje zejména ty minerály, které se vyskytují v přirozeném prostředí ryb, tedy v mořské vodě.
Kromě vysokého obsahu sodíku, draslíku a fosforu stojí za zmínku především obsah jodu, který je nezbytně nutný pro správnou činnost štítné žlázy, železa a mědi, také selenu, což je přirozený antioxidant zpomalující proces stárnutí buněk. Jediné, co mluví v neprospěch kaviáru, bývá občas vyšší procento soli používané ke konzervaci.
Zásady pro konzumaci kaviáru
Kaviár, ať už pravý nebo nepravý, správně servírujte a dodržujte jednoduché zásady.
Zaprvé: žádný kov – kaviár při styku s kovem, třeba stříbrem, ztrácí svou charakteristickou chuť, používejte dřevěné nebo plastové lžičky. Zadruhé: žádný citron. Ten totiž zcela potlačí jeho chuť. Nejlepší je bez přílohy nebo s malým plátkem bílého chleba.
Zatřetí: nezapomínejte na správnou teplotu. Dejte proto svůj kaviár před konzumací do chladničky, teplota mezi 10 a 12 stupni Celsia dovolí chuti rozvinout se.
Související
-
Lněná semínka jsou malý zázrak. Obsahují vitamíny i omega 3 mastné kyseliny
Lněné semínko dokáže v těle opravdové divy. Obsahuje zdraví prospěšné omega 3 mastné kyseliny, vitamíny B, hořčík, zinek, železo, vápník i vlákninu.
-
Rajčata se mohou lišit barvou, tvarem i chutí – všechna jsou ale bohatá na vitamíny a minerály
Rajčata melounová, hrušková, datlová. Žlutá, oranžová nebo červená. Liší se velikostí i chutí. Všechna mají ale jedno společné – jsou bohatá na vitamíny a minerály.
-
Taro kořen je nabitý vitamíny i minerály – dá se využít v kuchyni i k léčbě nemocí
Kolokázii jedlou pěstují po celém světě hlavně kvůli jejím dekorativním listům. My vám tentokrát představíme kořen této rostliny, kterému se říká taro kořen.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.