Každý nádech je šance, zkuste zpomalit a zjemnit své prožívání. Petra Chmelařová o vědomém dýchání

28. červenec 2022

Vědomá kontrola intenzity dýchání ovlivňuje naše myšlení a pocity, ale i naši fyzickou kondici. Tohle všechno jsem se dozvěděla od MgA. Petry Chmelařové, lektorky hormonální jógy a průvodkyně vědomým dýcháním. I nositelky krásné přezdívky "píšťalka", protože ve Filharmonii Hradec Králové hraje na příčnou flétnu.

Jak jste se dostala k vědomému dýchání? Flétna s tím asi souvisí.
Určitě, má profese s tím souvisí. Ale to, že lidi provázím vědomým dýcháním, spíše souvisí s našimi pocity, jak se cítíme, jak nám je v životě. Jde zejména o dynamický dech, který já vnímám jako prostředek na vydýchání potlačených emocí.

U dechu a čistého střeva to začíná, když člověk řeší nějaké zdravotní komplikace. Základem je zpomalit výdech a zjemnit i prohloubit nádech.
MgA. Petra Chmelařová, průvodkyně vědomým dýcháním

Je tedy důležité uvědomit si své dýchání a potom s ním pracovat a ovlivňovat svou psychiku?
Řekla jste to poměrně přesně. Začínáme nácvikem, abychom tělo naučili vzpomenout si, že umí nádech a hlavně uvolňující výdech. Protože lidé zapomínají, že důležitější je výdech. Když dokonale vydechneme, tak necháme tělo, ať dělá co umí, potom se samo také velmi dobře nadechne.

Čtěte také

Když má člověk stres, tak je to zádrž. Možná si to člověk uvědomí a přistihne se, že je v nějaké zádrži. V takovém stavu se děje co? Dochází k zadržování dechu. A pokud si to člověk neuvědomí, tak tělo začne dýchat velmi povrchově. To jsou krátké nádechy a výdechy, ale my potřebujeme udělat vědomě nadechnutí a hlavně vydechnutí do hloubky, zpátky do uvolnění. Abychom zase byli na bodě nula, a to se dá naučit. Tím, že to budeme praktikovat denně.

A úplně jednoduše, nemusíme jít do žádných dynamických dechů. Můžeme se naučit, aby to tělo umělo již samo.

Co všechno můžeme vědomým dýcháním ovlivnit?

Čtěte také

Kvalitu prožívání života. Je to o zpomalení a kdybych měla poradit jen základní věc, tak bych vedla nádech i výdech skrze nos. Pokud chci zjemnit a zklidnit prožívání, tak si lehnu do příjemné pozice, která může pro každého vypadat úplně jinak, podle momentálních fyzických potřeb. A snažím se vědomě zpomalit výdech, zkusit to.

A každý další nádech je nová šance prohloubit nebo prodloužit dech. Pokaždé, když se nadechuji, tak to může být ten prvotní nebo nový nádech. Vždy je tam šance začít znovu, vše zpomalit a zjemnit. Ale samozřejmě, pro někoho po nějakém traumatizujícím zážitku to bude těžké.

Radím zapojit se do nějaké skupiny, kde neustále nacvičují tyto situace, protože pro mě je tohle jóga v denním životě. Je hezké odjet někam do kláštera v Himálaji a tam se tím měsíc zabývat. To je nádhera.

Čtěte také

Ale potom to přenést do svého města, do každodenních situací v rodinách, s dětmi, s partnery, s kolegy v práci. To je už výzva a pozvánka k někomu, kdo vás tím může provést. Abyste si nacvičili situace, kdy to budete potřebovat.

Tedy vědomé dýchání by nám mělo pomoci v situacích, kdy si nevíme rady, prožíváme úzkost, stres, nějaké napětí.
Je to tak. Proč bychom měli přemýšlet, jestli něco děláme dobře, když se cítíme dobře, je nám fajn, žijeme teď a tady. Proč si ještě přecpávat hlavu myšlenkami, jestli dělám tohle správně, dýchám správně? Protože dech by měl být přirozený.

A pokud řešíme v životě nějaké záležitosti, kdy nám není dobře, necítíme se dobře, trpíme nějakou zátěží či nemocí, tak tam přicházejí tyto otázky. Ovšem u dechu a čistého střeva to rozhodně začíná, když člověk řeší nějaké zdravotní komplikace.

Lada Klokočníková a Petra Chmelařová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co si počít s trémou, která na nás padne? Sevře se nám hrdlo, máme pocit, že neřekneme ani slovo, zatočí se nám hlava. Dá se to rozdýchat?
Samozřejmě. Právě tam bychom měli začít. Tam nám naše vědomí sevře hrudník a rozbuší srdce. Můžeme jít do vědomého dýchání, ale hlavně, zase se budu opakovat, především zpomalit výdech a zjemnit a prohloubit nádech.

Celou radioporadnu o vědomém dýchání s MgA. Petrou Chmelařovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související