Kde to nejvíc pálí? Pardubičtí hasiči sledují požáry létající termokamerou

27. listopad 2019 06:20

Kvadrokoptéry už neslouží jen filmařům, policistům nebo nadšencům do létání. Drony začali využívat i hasiči, kteří díky nim mají lepší přehled o místu události, terénu a s pomocí termokamery můžou najít případná skrytá ohniska požáru nebo ztracené osoby.

V celé republice jsou zatím jen dva krajské sbory, které dron mají a používají ho. Jde o Karlovy Vary a Pardubice. „To je Mavic 2 Pro a ten je speciální v tom, že má duální kameru, takže klasická kamera spojená s termokamerou,“ popisuje pilot dronu Tomáš Kubín.

Podle mluvčí HZS Pardubického kraje Venduly Horákové hasiči už dron v ostrém provozu vyzkoušeli. „Při požáru pole v Sezemicích nebo při požáru lesního porostu v Dolní Moravě také nebo při cvičení na vyhledávání pohřešované osoby a plně nasazen byl i u požáru sušičky v objektu Explosie.“

Rozhovor s mluvčí hasičů natáčíme na mikrofon a zároveň snímáme termokamerou

Dron může být kromě klasické a termokamery vybaven i silnou svítilnou. Na jednu baterii vydrží stroj ve vzduchu až 25 minut, pilot jich má k dispozici 5. Velmi ale záleží na razanci letu, rychlosti větru a případné zátěži. To vše čas ve vzduchu může výrazně zkrátit.

Oko na nebi

Stroj může v závislosti na terénu operovat až 2,5 km od pilota, dokáže letět rychlostí kolem 70 km/h. Je vybaven také senzory, které neustále hlídají vzdálenost od pevných překážek, dron tak v případě nepozornosti nebo indispozice pilota sám zastaví.

Podle Kubína bylo před používáním dronu nejdříve zapotřebí vyřídit potřebná povolení u Úřadu pro civilní letectví. „V lednu nás čekají zkoušky, které nás budou opravňovat k pilotnímu létání s dronem. Musíme mít licenci.“

Natáčíme rozhovor u hasičského žebříku. Venku je chladno, tělasná teplota je podstatně vyšší. Toho se dá dobře využít při pátrání po osobách

Mezitím si kolega nasazuje na obličej brýle pro virtuální realitu. „Využíváme to hlavně pro velitele zásahu, který může pilotovi říkat, co potřebuje vidět.“ Jeden pilotuje dron a druhý se tak může dívat, co kamera vidí. „Dá se to využít i tak, že se ovladač napojí na velký monitor, ale ten není vždy po ruce. S tímhle můžeme chodit po požářišti a kontrolovat požár z výšky,“ uzavírá Kubín.

Hasiči se shodují, že je pro ně dron při zásazích velká pomoc. Do budoucna by jím měly být vybaveny další čtyři krajské sbory.

autoři: Josef Ženatý , pta

Související