Kde se vykoupat? Hygienici začínají s pravidelnými rozbory vody

5. červen 2018 09:45

Zaměstnanci Krajské hygienické stanice tento týden začali kontrolovat kvalitu koupacích vod na území Pardubického kraje. Rozbory vody provádějí každé léto od začátku června do začátku září.

Hygienici měří kvalitu vody na 13 místech po celém Pardubickém kraji, která jsou u přírodních koupališť. Týká se to obou přehrad Seč a Pastviny, ale také písníků v Mělicích a Březhradě na Pardubicku, rybníku Rosnička Svitavsku, nebo třeba rybníku Dlouhý na Orlickoústecku.

Měří se několik ukazatelů, lidi zajímá nejvíce množství sinic, které mohou negativně působit na pokožku a vůbec celkově na zdravotní stav. Pak se také ale zkoumá průhlednost vody, množství vodního květu, chlorofylu nebo třeba i střevních enterokoků, které mohou způsobit i vážné zdravotní problémy.

Voda se kontroluje jednou za čtrnáct dnů, výsledky jsou vždy v daný týden ve středu dostupné na webových stránkách Krajské hygienické stanice.

Zelená voda nejsou vždy sinice

Situace se může poměrně dost za těch čtrnáct dní měnit, ať už k horšímu, tedy že třeba sinic je víc, tak ale i k lepšímu, například když zaprší a voda v rybnících a nádržích se obmění. Pokud hygienici zjistí velmi špatnou kvalitu vody, potom se kontroly provádějí každý týden.

Nástup vysokých teplot přinesl i rekordní teploty vody v přehradách

Přehradní nádrž Pastviny

V Seči na Chrudimsku a v Pastvinách na Orlickoústecku je voda až o pět stupňů teplejší, než je dlouhodobý průměr. Stejné hodnoty jako teď, obvykle vodohospodáři totiž zaznamenávají až na konci června.

Voda v přehradách Seč nebo Pastviny je už teď velmi teplá a přesahuje 20 stupňů Celsia, což jsou hodnoty obvyklé spíš na přelom června a července. A právě třeba v Pastvinách se lidé už teď mohou setkat s tím, že ve vodě plave "cosi zeleného", podlé hrázného Zdeňka Dvořáka to jsou naprosto neškodné řasy. „Hodně lidí vidí zelenou vodu a myslí si, že je to problém sinic. To nejsou sinice, které by byly toxické, řasa je ve vodě všudypřítomná a stálá.“ 

Postupem času se může stát, že se kvalita vody někde zhorší natolik, že hygienici zakáží koupání. Každoročně to bývá například na rybníku Rosnička u Svitav, problémy někdy bývají třeba i na Seči. Naopak tradičně bezproblémové a celosezónně čisté bývají písníky Mělice a Březhrad na Pardubicku.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio