Kde si dát na silnici pozor? Jeden z nejnebezpečnějších úseků je u Červené Vody

5. říjen 2018 08:15

V Pardubickém kraji je opět jeden z nejnebezpečnějších silničních úseků v republice. Vyplývá to z Automapy Allianz, kterou pojišťovna každoročně zveřejňuje. Silnice z našeho regionu figurovaly ve stejné statistice i loni.

Nejnebezpečnější místo v Pardubickém kraji je podle Automapy Allianz v serpentinách nad Červenou Vodou na silnici I/11. Kdo to tam zná, tak ví, že tam je to pro řidiče rizikové místo, ze Suchého vrchu dolů (nebo nahoru) je sedm zatáček, které mají úhel skoro až 180 stupňů. To například pro řidiče kamionů znamená, že musí při projíždění zatáčkami vyjet do protisměru.

Nejnebezpečnější úseky v republice: dva ze tří jsou v Pardubickém kraji

Vážná dopravní nehoda v Tuněchodech

Pojišťovna Allianz po roce vydala mapu nejnebezpečnějších silničních úseků. Nově se na ní objevila i dvě místa z Pardubického kraje, která v nelichotivém žebříčku obsadila celorepublikové druhé a třetí místo.

Problematický bývá úsek obzvlášť v zimě. Silničáři totiž nesmí na Suchém vrchu vozovku solit, a to ani na Červenovodském sedle, ani v serpentinách.

Proč je zrovna tam jeden z nejnebezpečnějších úseků vysvětluje mluvčí pojišťovny Václav Bálek. „Třetí místo v České republice obsadily serpentiny v katastru Červené Vody v jedné ze zatáček na silnici I/11 v okrese Ústí nad Orlicí došlo v tomto období k sedmi nehodám s pěti těžkými zraněními.“ Statistika počítá nehody mezi roky 2015 a 2017.

Další riziková místa v kraji

V letošní Automapě Allianz se tři místa týkají i hlavního tahu I/35 a z toho dva jsou ve Vysokém Mýtě. První na křižovatce s ulicí Husova a další pak na příjezdu do Mýta od Litomyšle u autodromu.

Silnice I/11 u Červené Vody je plná serpentin

Dalším místem na silnici 35 je křižovatka se silnicí 34 u Lačnova na Svitavsku. A jako nebezpečnou statistika vyhodnotila i křižovatku na Dašické ulici v Pardubicích. V celorepublikovém srovnání jsou ale tyto úseky až ve druhé desítce a dál.

Oproti loňskému roku si Pardubický kraj polepšil. Loni byly dva ze tří celorepublikově nejnebezpečnějších silničních úseků u nás v kraji.

Automapa Allianz vychází z policejních databází a upozorňuje na místa, kde se na 100 metrech stalo víc na sobě navzájem nezávislých dopravních nehod, při kterých lidé utrpěli zranění nebo zemřeli. Zajímavé je, že silnici I/11 mezi Červenou Vodou a Jablonným nad Orlicí zmiňují i další statistiky. Nejen že je jedna z nejnebezpečnějších, ale je i jedna z nejrizikovějších silnic v republice.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související