Když chcípnou, těžko je nastartujete. Ve Vysokém Mýtě zaburácí historie

4. květen 2017

Mejtské rotování. Název akce je zdánlivě nespisovný. Ale udělat v tomhle městě Mýtské rotování, tak se místní asi budou divit. Jedná se už o třetí ročník přehlídky starších strojů. Chystá se na sobotu.

„Nabízíme ukázku takzvaných lokomobil. Povozné elektrické a spalovací motory se používaly hlavně v zemědělství, případně třeba v malých dílnách. Jestli si vybavíte film Na samotě u lesa, tak tam zrovna tento typ motoru bude a navíc i velmi podobný typ cirkulárky. Ticho slíbit nemůžeme, ale na druhou stranu to není rachot jako kdyby se startovalo letadlo. Slyšet nás přesto bude,“ říká Radim Urbánek z Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě.

Udržet je v chodu? Velká věda

Některé spalovací lokomobily prý naběhnou snadno a rychle, jiné si postaví hlavu. „U naftových motorů se dřív nepoužívaly žhavicí svíčky, nebyla tam žádná elektrická výbava. Místo toho se používal takzvaný doutnák. Do hlavy válce se zastrčil pomocí takového speciálního šroubu. Dotáhl se, roztočil se. Jakmile to blaflo, doutnák okamžitě shořel.“

A Urbánek pokračuje: „Když se některé motory zahřejí, špatně běží anebo když takzvaně chcípnou, znovu je nenastartujete. Musíte počkat, až vychladnou. Protože byl drahý benzín, v některých místech mohl být i hůř dostupný, používal se motorový petrolej. Nádrž na palivo byla rozdělená na dvě části. Menší byla na benzín. Na to se nastartovalo, zahřálo, přeplo se na petrolej, což bylo levnější.“

V sobotu ve Vysokém Mýtě budou k vidění i poháněné stroje jako šrotovníky, mlátičky, lis na slámu a podobně. Na své si přijdou taky milovníci historických motocyklů.

Program Mejtského rotování

9:30 Zahájení

9:35 Představení motorových lokomobil (takzvaných stabiláků) a dalších poháněných strojů

10:30 Ukázky modelů parních strojů a vakuového motoru

11:00 Představení malých motocyklů Jawa, ukázka jízdy

11:45 Motopřekvapení

12:30 Představení elektrických lokomobil a dalších poháněných strojů

13:15 Představení malých motocyklů Jawa, ukázka jízdy

14:00 Motopřekvapení

14:15 Zajímavosti a unikáty motorových a elektrických lokomobil

15:00 Ukázky modelů parních strojů, vakuových motorů a mechanických plechových hraček

15:30 Závěrečné rotování všech motorů
autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.