Kilometr na tělocvik a zase zpátky. Děti v Bohdanči touží po škole pod jednou střechou

5. květen 2023

Lázeňské město částečně vyřešilo kamionovou dopravu a tlačí před sebou ještě jednu bolístku. První stupeň sídlí dost daleko od zbytku školy. Menší děti se tak i během výuky dost nachodí. 

„Problematiku školy řešíme snad už 20 let. Původně byl první a druhý stupeň na náměstí v jednom objektu, ale když odešla sovětská armáda z lokality Na Lužci, přestěhoval se první stupeň do školy právě po té sovětské posádce. Má to spoustu nevýhod. Všechno ostatní včetně jídelny a sportovní haly máme v lokalitě na náměstí. Děti kvůli přesunům v některých dnech ujdou i 4 kilometry. Chodí kilometr tam a zpátky kvůli tělocviku, a pak ještě kvůli obědu. Někteří učitelé působí na obou stupních, takže i pro ně to je nepohodlné,“ říká starosta Lázní Bohdaneč Josef Štěpanovský.

Víc možností

Město má zpracované studie z roku 2014. „Na březnovém zastupitelstvu jsme schválili záměr výstavby prvního stupně. V květnu nás čeká pracovní schůzka, kde se domluvíme, podle které studie pojedeme dál. Následně bychom zpracovali projektovou dokumentaci. Snažíme se dívat po správných dotačních titulech. Může to jít z ministerstva školství, které má ale podmínku navýšení kapacity školy. Na doporučení pana hejtmana se věnujeme myšlence, že bychom postavili energeticky soběstačnou budovu. Poslední možností by byl brownfield, ale na místě, které je situačně jinde, než bychom chtěli.“

Starosta Lázní Bohdaneč Josef Štěpanovský

Jak to vypadá s možným kruhovým objezdem před městem, který má být další hrází proti kamionům? Fungují ve městě opatření na úsporu energií? Osvědčilo se nastěhování městské knihovny do nových prostor na náměstí? A kdy se rozjede nová lázeňská sezóna? Poslechněte si celý rozhovor se starostou Bohdanče.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.