Kominík přišel po střeše a přinesl dobré rady i štěstí

13. říjen 2015

Kominík Luboš Petříček do studia dorazil po svém. Přišel s úsměvem po střeše rozhlasu a zaklepal na okno naší redakce. V Radioporadně mluvil o tom, jak se postarat o komín, aby nám dobře sloužil a nic nás neohrožovalo na životě.

Na podzim se kominíci nezastaví. Jakmile se začne topit, vzpomenou si lidé, že je potřeba zkontrolovat komín. Navíc to i jednou za rok ukládá zákon.

Pozor na falešné kominíky

„Do Vánoc budu na střechách," říká Luboš Petříček. Toho, že si lidé vzpomenou na poslední chvíli a kominíci nestíhají, využívají podvodníci. Nabízí své služby rychle a levně. Přijdou v kominickém mundůru, zkontrolují kamna, kotel a komín pohledem, napíšou falešnou zprávu a jdou pryč. Vy máte pocit, že je vše v pořádku a přitom ani nemusíte mít průchozí komín. Tím je ohrožena vaše bezpečnost.

„Mají falešná razítka a dokumenty, kterými se prokazují. Snaží se podvodem vydělat co nejvíce peněz," varuje Luboš Petříček. Pravý kominík by měl mít průkazku Společenstva kominíků ČR anebo živnostenský list či výuční list.

Nenechávejte kontrolu na poslední chvíli

Kdy je ten správný čas nechat si zkontrolovat komín? Ideální je, když si na to vzpomenete bezprostředně po skončení topné sezony. „Je to ideální čas zjistit, jestli se s tím komínem něco nestalo," uvádí Luboš Petříček. Některé problémy se nevyřeší během jedné návštěvy. Při větší opravě riskujete, že budete několik dní bez tepla.

Kontrola není revize

Za zákona je povinná jednou do roka kontrola. „Přijde kominík, který zjistí případné závady a sepíše zprávu. A vy ji podepíšete, že souhlasíte s tím, co se tam píše," říká Luboš Petříček. Taková návštěva vás přijde na několik set korun. Revize je potřeba udělat v momentě, kdy se postaví nový komín nebo po vyvložkování komínu či znovuuvedení nepoužívaného komínu do provozu. „Pozvete si revizního technika s kulatým razítkem. To už zaplatíte více než tisíc korun," vysvětluje Luboš Petříček.

Hlásič spalin může zachránit život

Proč je dobré komín kontrolovat? Ročně se v Česku otráví spalinami kolem 300 lidí. To je v průměru skoro jeden člověk denně. Často za to může právě nefunkční komín.

Našemu komínu nejvíc škodí topení mokrým dřevem a tzv. škrcení kotle, komín se pak zadehtuje a je zničený. „Usazený dehet může chytnout a hořet. Hrozí pak prasknutí komína," varuje Luboš Petříček.

I když máte před topnou sezonou všechno zkontrolované a v pořádku, mějte oči na stopkách. Závada se může projevit například hučením komínu. V horším případě se spaliny vracejí zpět do místnosti. A to už je životu nebezpečné. Nejistější je si pořídit alarm, který je bezpečně odhalí. „Identifikátory spalin by měly být povinné. Doporučuji je především v panelácích a tam, kde jsou karmy," říká Luboš Petříček. Pokud se rozezvučí alarm, okamžitě větrejte a volejte kominíka nebo hasiče.

Kominické náčiní

Komín na pevná paliva by se měl čistit třikrát ročně. Ideální je topit suchým dřevem. Kvalita uhlí na trhu je značně proměnlivá a neplatí vždy to, že drahé uhlí je dobré. Je to sázka do loterie.

Ano, kominík nosí štěstí

Strach z výšek nemám. Ale trochu se bát je dobré, abyste byli ve střehu.

Luboš Petříček kominíka nezapřel ani ve studiu Českého rozhlasu Pardubice. Protože si odskočil k nám z práce, byly jeho ruce černé od sazí. „Je to věčný boj. Nosím hodně dobré kožené rukavice, ale i ty po několika čištěních nevydrží a saze se skrz ně dostanou," říká Luboš Petříček. Když přijde domů, vede jeho cesta nejprve do koupelny, kde si čtvrt hodiny drhne ruce.

Kominičina je fyzicky náročné řemeslo. Dostat se na některé střechy není jednoduché. „Musím si dávat pozor, aby střecha nebyla mokrá. Pokud není zajištěný dobrý přístup ke komínu, nemá tam kominík co dělat," mluví o své práci Luboš Petříček.

Co dělají kominíci, když není topná sezona? „Buď mají dovolenou, nebo se věnují větším opravám, které nestihli přes zimu," vysvětluje Luboš Petříček, který potvrdil i to, co všichni dávno víme.

Kominíci nosí štěstí. „Je to psáno už v prvních knížkách o kominictví v Čechách," slibuje Luboš Petříček. Pár kamarádům prý tak pomohl i k drobným výhrám v loterii. Jak si tedy štěstí zajistit? Když uvidíte kominíka, chytněte se za knoflík nebo si přímo na samotného kominíka sáhněte.

„Nejsem z toho zaskočený. Před týdnem v Čáslavi ke mně běžela paní. Šla do nemocnice na vážné vyšetření. Sáhla si na mě pro štěstí a já jí řekl, že snad to štěstí přinesu. Je to hezké, když uděláte dobrý skutek pro lidi," usmívá se Luboš Petříček.

A protože se má příležitost chytit za pačesy, nenechala nic náhodě ani moderátorka Českého rozhlasu Pardubice Kateřina Prouzová. Při loučení pevně stiskla hostu Radiporadny jeho ruku umouněnou od sazí.

Čtěte také

autor: PRO
Spustit audio