Koně, kočáry, parkur, dostihy i Masaryk. O víkendu budou Koně v akci

22. srpen 2018
Mezinárodní výstava Koně v akci v Pardubicích

Pátek a oba víkendové dny nabídnou milovníkům koní, po Velké pardubické druhou největší akci pořádanou Dostihovým spolkem - tradiční mezinárodní výstavu Koně v akci. Tentokrát návštěvníky čeká ročník s mnoha historickými milníky a oslavami.

Všechno odstartuje už v pátek odpoledne: „V 16 hodin vypravíme ze závodiště průvod kočárů a koní. Hlavní část průvodu bude dobová, povezeme s sebou i prezidenta Masaryka. Dojedeme až na Pernštýnské náměstí, kde od 17 hodin chystáme krátký program, který bude pozvánkou na víkend,“ zve Kateřina Nohavová z Dostihového spolku.

Program nabídne vystoupení showmana a kovboje Jimmyho Magury, hrát bude dobová muzika a představí se třeba i jízdní oddíl městské policie.

V sobotu program odstartuje v 9 hodin ráno a pokračovat bude až do pozdních nočních hodin. „Před pár lety mě zaujali chladnokrevní koně. Máme tam hned tři disciplíny. Orbu, tah břemene a ovladatelnost. Což je vlastně stahování klád z lesa,“ vybírá Kateřina Nohavová z programu a dodává: „Budou tam parkurové závody mini koní, výstavy různých plemen, soutěže pro děti. V hlavním programu od 12 hodin se diváci můžou těšit na všechny možné sportovní disciplíny od westernu před kovbojské věci až třeba po barokní ježdění.“

Novinky letošního ročníku

Koňský parkur versus lidský parkur je letošní novinkou: „Bude to poměřování sil koní s lidmi. Budeme zjišťovat, kdo doskočí výš, nebo dál. A další novinkou je večerní program. V sobotu bude hlavním bodem večerního programu vystoupení bluegrassové skupiny Cop. Budou tam i koňská vystoupení, ohňová show s koňmi, nebo ukázka rychlostních westernových soutěží.“

Nedělní hlavní program startuje už v 11 hodin dopoledne a od sobotního se bude trochu lišit. „Jednak nás čeká vyhlášení chovatelských přehlídek, ale uvidíme také dámskou čtverylku skupiny Štvanci v tématu První republiky. Opět budou westernové disciplíny, showman a  kovboj Jimmy Magura, sokolníci, dostihy a také zaříkávač koní Miloslav Simandl, který bude se šesti koňmi pracovat v absolutní volnosti,“ vyjmenovává Kateřina Nohavová.

Komu by se nechtělo prostředí plné koní opouštět, může o víkendu v areálu závodiště přenocovat ve stanovém městečku.

Spustit audio