Koně v akci ukážou zaříkávače, mistrovství v těžkém tahu i koňský fotbal

7. září 2021

Letošní ročník tradiční výstavy se na pardubickém závodišti odehraje o víkendu 11. a 12. září. Stěžejní program připadá na sobotu, kdy bude k vidění i několik premiér a ojedinělých vystoupení. V neděli pak následují okresní dožínky s koňskou stopou.

Areál se v sobotu otevírá v 8:30, program začíná v 9 hodin a trvá až do podvečera. „Začneme přehlídkou chladnokrevných plemen, a to klisen a hříbat. Navážou na ně shetlandští pony a plemeno hafling, což jsou takoví blonďatí koně se světlou hřívou. Někdy se jim taky říká blonďáci z Alp. Jejich program pokračuje i v neděli. Poníci se představí taky v překážkovém dostihu s dětskými jezdci,“ uvádí manažerka výstavy Kateřina Nohavová.

Tři národní šampionáty

Koně se ukážou jako opravdu multitalentovaná zvířata. „Absolvují mistrovství republiky v těžkém tahu, kdy mají za sebou zapřažené speciální saně a jde o to, kdo víc utáhne. Čeká je i soutěž simulující práci v lese, tedy v ovladatelnosti s kládou. A divácky atraktivní je tradičně orba.“

Mimořádně otevřený bude podle Nohavové Dostihový klub, kam se jinak běžní návštěvníci nedostanou. „Uděláme z něj filmový sál a kavárnu. Promítneme snímek Žokejové – Cesta na Velkou pardubickou. Ten je o Markovi Stromském, Pavlovi Kašném a Josefu Bartošovi. Právě tento trojnásobný vítěz dorazí osobně na autogramiádu, zároveň pokřtí dvě hříbátka slovenského teplokrevníka.“

Na výstavě Koně v akci se dpředstavila i Městská policie Pardubice

Na akci by měl být k vidění taky třeba koňský fotbal, čtyřspřeží starokladrubských vraníků, drezura s dámou v sedle, westernové ježdění, ukázka výcviku policejních koní a podobně. Nebude chybět ani takzvaný zaříkávač koní Miloslav Simandl, který do Pardubic přiveze šest svých svěřenců. Pracuje se všemi najednou a zvládá třeba i skok ve volnosti, při kterém na nich stojí.

Plynule do neděle

Koně v akci jsou propojení s nedělními dožínkami. I proto bude závěr sobotního programu patřit formanské jízdě s krojovaným osazenstvem a ukázkami polních prací. To bude taková upoutávka na neděli. Další den totiž už bude vyloženě dožínkový pod patronátem Okresní agrární komory Pardubice. Doplní ho už zmiňovaný chovatelský program plemene hafling, ukázky zemědělských prací a Mistrovství ČR v ovladatelnosti s kládou. Do místního lesíka se můžete přesunout konibusem.

Protože jde o hromadnou akci, apelují její organizátoři na návštěvníky, aby dodrželi pravidla bezinfekčnosti a měli o ní doklad.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související