Koňskými stezkami do Sezemic

11. listopad 2018

Rovinatá krajina pod Kunětickou horou je ideálním terénem pro víkendové cyklisty. Přijeďte vlakem do Černé za Bory a na kole nebo pěšky pokračujte přes Spojil a Sezemice do Pardubic, nebo na Kunětickou horu.

Spojil je poměrně mladá obec, vznikla až na konci 18.století na místě zrušených rybníků Spojil a Strejček. Dodnes tuto historii připomínají dva velké kameny na návsi v těsné blízkosti zpívající fontány. Na návsi je i kaplička Nanebevzetí Panny Marie a dvě památné lípy. Jedna z roku 1946 a její mladší sestra z roku 2008.

Kaplička Nanebevzetí Panny Marie ve Spojile

Rychlý Eman ze Spojila

Nově si Spojil připomíná pamětní deskou slavného rodáka cyklistu Josefa Emana Křivku. Ten se v roce 1932 narodil do rodiny místního rolníka jako nejmladší syn. Jezdil na kole jako všichni kluci, ale měl rychlost v krvi a v srdci touhu vyhrávat. Ve čtrnácti letech toužil po závodním kole, ale po válce peníze na takové věci nebyly. Maminka Křivková proto vykrmila husu a za ni pak pan Jaroslav Krátký ze Sezemic malému Josefovi závodní kolo postavil. A také s ním pak trénoval. S největšími cyklistickými úspěchy je spojeno jeho působení v dresu tehdejšího armádního klubu ÚDA Praha, kde absolvoval vojenskou základní službu. V letech 1953 až 1963 patřil mezi nejlepší cyklisty Československa. Několikrát se účastnil Závodu míru. Mezi jeho největší úspěchy patří vítězství z roku 1955 v etapě z Tábora do Karlových Varů (215 km).

Pamětní deska místnímu rodákovi Josefu Křivkovi

 Josef Křivka zemřel předčasně po těžké nemoci v roce 1971 ve věku 41 let. A už tři roky po jeho smrti se v Pardubicích konal první ročník Memoriálu Josefa Křivky. Tento cyklistický závod centrem města se jezdí na přelomu dubna a května dodnes.

Sezemický akvadukt je oblíbené výletní místo

V těsné blízkosti Sezemic stojí zajímavá technická památka. Umělý kanál vybudovaný jako náhon pro mlýn překračuje potok Zadní Lodrantku po akvaduktu, tedy mimoúrovňové vodní křižovatce. Stavební práce na kanálu byly slavnostně zahájeny 2. května 1892. V sezemickém kostele byla sloužena mše, po které šlo k Zadní Lodrantce procesí, a pan farář Sloup zaryl první rýč. Pak ale přišly silné deště a stavba byla odložena. V Sezemicích čekali na práci a výdělek dělníci z širokého okolí, kvůli nepříznivému počasí se ale zahájení stavby stále odsouvalo. Mezi dělníky čekajícími na práci vládla nervozita, po přišli na městský úřad a žádali náhradu cestovného. Nebylo jim vyhověno a dělníci se proto vzbouřili, zabarikádovali radnici, vyplenili obchod Huga Poláčka a kořalnu Samuela Ippena. Teprve odpoledne po zakročení četnictva z Pardubic byli výtržníci rozehnáni. Po této události byla v Sezemicích zřízena četnická stanice se dvěma muži. Stavba nakonec začala až 12. května odpoledne s deseti dělníky. Jejich počet však rychle vzrostl, takže ještě v květnu bylo na úpravě Zadní Lodrantky zaměstnáno 230 lidí.

Akvadukt v Sezemicích je technická památka

Až třetího dne po zahájení prací byl schválen návrh, aby byl na křižovatce Zadní Lodrantky a mlýnského náhonu u Sezemic zřízen akvadukt místo původně projektovaného splavu se třemi stavidly. Vznikla tak zajímavá technická památka – zděný akvadukt. Voda byla přes akvadukt puštěna 28. října 1892. Dobové údaje uvádějí délku akvaduktu 13,2 m, světlou šířku 6,5 m, hloubku 1,5 m. Dnes je na akvaduktu rozdíl hladin Zadní Lodrantky a náhonu 2,3 m.

Kanál Halda jako vzpomínka na Viléma z Pernštejna

Na okraji Sezemic se do Labe vlévá řeka Loučná a u tohotu soutoku je také jez, u kterého začíná kanál Halda. Je to jeden ze tří dodnes dochovaných kanálů postavených v dobách Viléma z Pernštejna. Halda odvádí vodu z řeky Loučné a po přibližně 10 km ústí do Labe (kvůli stavbě jezu na Labi podchází kanálem pod Chrudimkou a vlévá se do Labe až pod zdymadlem). Rozdíl ve výšce hladin na začátku a konci bývala jen půl metru. Halda přiváděla vodu do města především pro mlýny a sádky. Od roku 1958 je chráněnou kulturní památkou.

Od Labe se hned za Sezemicemi odděluje kanál Halda

Asi ve třetině svého toku směrem od Sezemic je velmi zajímavé místo, kde se říká V úzkém. Koryto Haldy se zde těsně přibližuje k Labi, přičemž rozdíl hladin je asi dva a půl metrů, původně byl ale rozdíl až sedm metrů. Po hrázi mezi těmito koryty vede červená turistická značka a je to velmi hezká turisty oblíbená stezka.

Spustit audio

Související