Košumberk má dvě hradní vyhlídky i malou oboru. Z nádvoří můžete zamířit rovnou do arboreta

23. červen 2021

V  bezprostřední blízkosti městečka Luže na Chrudimsku se nachází hrad Košumberk. Už v 18. století byl docela pustý a ani dnes středověk rozhodně nezapře. Pokud ale zříceninu hradu navštívíte, možná budete překvapení. Pohled z dálky vás totiž může zmást. Rozhodně je tam co vidět a odměnou za výšlap až k bývalé hradní věži jsou krásné výhledy.

Luže má dvě dominanty, které jsou vidět už z dálky. Jednak poutní kostel Panny Marie Pomocné na Chlumku, který vybudoval italský mistr G. B. Alliprandi. Další nezaměnitelnou siluetu na kopci nad městem představuje zřícenina hradu Košumberku. Hrad je dostupný buď pěšky z Luže, nebo se k němu dostanete po dřevěném chodníku z parku a arboreta známé Hamzovy léčebny. Vstup na nádvoří je volný, zpoplatněné jsou vyhlídky a návštěva hradního muzea.

První hradní vyhlídka vás zavede do pater renesančního paláce, druhá je umístěná na nejvyšší plošině gotického jádra hradu. Uvidíte Kunětickou horu, Orlické hory, Střemošické stráně a samozřejmě i pohled na Luži z výšky má svoje kouzlo.    

Hradní muzeum a historie

Kromě lapidária renesančního paláce můžete na Košumberku navštívit i hradní muzeum. V něm jsou vystaveny portréty rodu Slavatů, jeden ze sálů je věnovaný historii Družstva pro záchranu hradu Košumberka. Mezi výjimečné exponáty patří jantarový oltář, který byl v období baroka vyroben pravděpodobně na území Estonska. V roce 2021 bude v prostorách purkrabství pokračovat sezónní výstava k 330. výroční úmrtí Marie Maxmiliány Evy Terezie, někdejší majitelky košumberského panství, která hrad přenechala jezuitům.

Hrad Košumberk byl založen patrně v druhé polovině 13. století, první písemná zmínka pochází z roku 1312. V roce 1372 jsou jako vlastníci zmiňováni páni z Chlumu, zakladatelé rodu Slavatů (Slavatové z Chlumu a Košumberka), kteří hrad přestavěli v pozdně gotickém stylu. V roce 1573 Košumberk vyhořel a okolo roku 1600 na nádvoří vznikl renesanční palác.

Slavatův sál v budově purkrabství

Co uvidíte v okolí

Luže má výjimečné klima a i dnes velmi kvalitní ovzduší. Proto zde v roce 1901 lékař František Hamza založil sanatorium pro děti trpící tuberkulózou. V Hamzově léčebně vznikla i první ústavní škola ve střední Evropě, vyučování probíhalo venku v parku. Volně přístupný park je unikátní, stalo se z něj arboretum. O výjimečných dřevinách čtyř kontinentů návštěvníky informují speciální tabulky umístěné přímo v areálu Hamzovy léčebny, která slouží především klientům s potížemi pohybového aparátu.

Za návštěvu stojí i poutní kostel Panny Marie Pomocné na Chlumku. Dvouvěžový chrám podle návrhu P. I. Bayera vybudoval na konci 17. století italský architekt G. B. Alliprandi. Výjimečný je také interiér kostela, zejména dřevěná plastická výzdoba a vzácné varhany. 

Pohled z hradu Košumberk na park Hamzovy léčebny a kostel Na Chlumku

Na dohled od Košumberku, na opukové stráni nad obcí Střemošice, roste třináct druhů českých orchidejí. Střemošická stráň je přírodní rezervací. Na vrcholu kopce zvaného Poklona stojí sloup Nejsvětější Trojice. Právě odtud jsou nejkrásnější výhledy do krajiny. Stejně tak i z rozhledny Jahůdky, která na okraji Luže vyrostla v roce 2008.

Spustit audio

Související