Kotlety na hříbkách
Recept pochází z maďarské kuchyně. Jde o recept, který můžeme znát pod pojmem „bakoňské kotlety nebo kotlety po bakoňsku“. Většinou se ve zmíněném receptu používají žampiony, ale my si připravíme omáčku z čerstvých hříbků, kterých je v poslední době opravdu dostatek. Kdyby někomu chyběly, může je klidně nahradit houbami sušenými nebo již zmíněnými žampiony.
Suroviny:
4 ks vepřových kotlet po cca 150 g
1 velká cibule
50g slaniny
100g čerstvých hřibů nebo hrst sušených, předem namočených
2 lžičky mleté sladké papriky
1 lžička sádla
1 lžíce hladké mouky
200 ml kysané smetany
sůl, mletý pepř
vývar nebo voda na podlití
Postup:
Kotlety otřeme vlhkým hadříkem, lehce je naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a opepříme. V rozpáleném sádle po obou stranách kotlety opečeme. Opečené přendáme na mísu a uchováme je na teplém místě. Na zbylém výpeku zpěníme nakrájenou cibuli. Potom přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, houby, mletou papriku a zamícháme. Na tuto směs položíme opečené kotlety, mírně podlijeme vývarem a pod poklicí pomalu dusíme cca 25 minut. Měkké kotlety přendáme na zahřáté talíře. Houbový základ zaprášíme moukou, zamícháme a zalijeme smetanou. Povaříme 1-2 minuty. Hotovou omáčkou polijeme kotlety a podáváme.
Přílohy: těstoviny, zejména tarhoňa, dušená rýže, výborné jsou i moučné noky nebo vařená pohanka
Celková doba přípravy je asi 50 minut, recept je pro 4 osoby
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.