Králický Sněžník čeká úklid. Zmizet mají trosky po Lichtenštejnské chatě

8. leden 2018 10:35

Tuny odpadu hyzdí vrcholek desítky let. Odvoz sutin ale nebude jednoduchý. Technika se totiž na nejvyšší místo Pardubického kraje nejspíš nedostane.

Lichtenštejnská chata na vrcholku Králického Sněžníku už od 70. let minulého století nestojí. Zůstaly po ní tehdy stovky tun někdy i nebezpečného odpadu. Dlouhá léta s tím nemohli ochránci přírody nic dělat. Před nedávnem se jim ale podařilo zbytky chaty i sutiny odkoupit a chtějí je z vrcholku víc než 1400 metrů vysoké hory odstranit.

Stovky tun suti

Množství odpadu zatím není přesně známé, samotní ochránci přírody mluví o stovkách tun. Na určených místech proto do země zavrtali sondy, které mají pomoct množství blíž odhadnout. Nejčastěji se jedná o kamení, dřevo, zbytky skla, ale také trosky, které obsahují azbest. Proto budou muset nejspíš při odklízení mít dělníci ochranné oděvy.

Suť po bývalé Lichtenštejnské chatě na Králickém Sněžníku

Odvoz trosek nebude jednoduchý, protože nahoru žádná kvalitní cesta nevede. Existují lesní cesty, které by se daly využít, to by ale mohlo poškodit okolní přírodu a tak se nejspíš ochránci bez asistence vrtulníků neobejdou.

Králický Sněžník není jen hora

Pohled z vrcholu Králického Sněžníku

O Králickém Sněžníku se nejčastěji mluví jako o nejvyšší hoře Pardubického kraje, s výškou 1424 metrů nad mořem a typickou sochou slona na vrcholu. Většinou si lidé myslí, že patří k Jeseníkům nebo Orlickým horám. Omyl. Králický Sněžník je samostatné pohoří, samostatný horský masiv. Jeho větší část ovšem leží v polském Kladsku.

„Tohle území není dostupné pro těžkou techniku, pro auta, která by suť odvážela, tak s největší pravděpodobností bude vrtulníková metoda nejrozumnějším řešením. Ta technika by se tam dostala, ale je tady velké riziko poničení všech přístupových cest a toho prostředí,“ říká vedoucí správy CHKO Jeseníky Petr Šaj.

Odpad by měl být do dvou let odstraněný, na místě by následně mohlo vzniknout turistické zázemí. Stále totiž roste počet lidí, kteří se na Králický Sněžník vydávají. Ochranáři počty návštěvníků počítají pomocí speciálních čidel, takže mají poměrně dobrý přehled o tom, kolik turistů na horu dorazí. V roce 2013 to bylo kolem 30 tisíc lidí, v roce 2016 to ale bylo už přes 50 tisíc turistů. Souvisí to s mohutným a rychlým rozvojem turismu na Dolní Moravě.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio