Králický Sněžník není jen hora

O Králickém Sněžníku se nejčastěji mluví jako o nejvyšší hoře Pardubického kraje, s výškou 1424 metrů nad mořem a typickou sochou slona na vrcholu. Většinou si lidé myslí, že patří k Jeseníkům nebo Orlickým horám. Omyl. Králický Sněžník je samostatné pohoří, samostatný horský masiv. Jeho větší část ovšem leží v polském Kladsku.

Králický Sněžník rozděluje evropské vody. Řeka Morava, která pramení pod nejvyšším vrcholem, odvádí vody do Černého moře, další toky ústí do moře Baltského a Severního. Čtvrt století je Králický Sněžník Národní přírodní rezervací. Roste tu řada chráněných rostlin, na svazích hor se můžete setkat dokonce s kamzíky. Na Králický Sněžník se znovu vrací sokol stěhovavý nebo tetřev hlušec. Výjimečné přírodě Králického Sněžníku je věnovaná stálá expozice Městského muzea v Králíkách.

Ráj lyžařů

Dolní Morava je nejznámější horské středisko pod Králickým Sněžníkem. V posledních letech se celý areál velmi změnil. Vyrostly tu nové hotely, penziony, budují se sjezdovky. Dvě nové tu mají lyžaři k dispozici od začátku letošní zimy. Na Dolní Moravě navíc najdete jednu ze dvou nejprudších sjezdovek v Česku. Pohoří Králického Sněžníku, které si navzdory stále rostoucímu turismu uchovává svou romantiku, ocení i běžkaři. K dispozici tu mají padesát kilometrů upravovaných tratí. V areálu Dolní Morava má už přes třicet let svoji stanici Horská služba.

Unikátní památky i jedinečný výhled

Výjimečný pohled na tři pohoří - Orlické hory, Jeseníky a Králický Sněžník - nabízí Hora Matky Boží u Králík. Od počátku 18. století tu lidé navštěvují známý poutní areál. Hlavní oltář kostela Nanebevzetí Panny Marie zdobí obraz Panny Marie Sněžné, věrná kopie díla z baziliky Santa Maria Maggiore v Římě.

Alej na Horu Matky Boží u Králík

V poutním areálu, na nádvoří Poutníků, si můžete prohlédnout unikátní Kapli Svatých schodů. Připomíná schodiště v hradu Antonia v Jeruzalémě. Klášterní komplex na Hoře Matky Boží kdysi obýval mužský řád servitů a redemptoristů, ale působily tu i řádové sestry. V dubnu 1950 celý areál uzavřela komunistická vláda. Toto období dnes připomíná zvláštní expozice - Památník obětem internace. Poutní areál na Hoře Matky Boží můžete navštívit i v zimě, a to v rámci nočních či dětských prohlídek.

Není betlém jako betlém

Králicko proslulo jako kraj betlémářů. Historické betlémy si můžete prohlédnout nejen ve stálé expozici Městského muzea v Králíkách, ale také například v domě Vladimíra Hejtmanského na Velkém náměstí. Každoročně totiž ve svém bytě od první adventní neděle až do začátku února vystavuje třímetrový pohyblivý betlém s více než tři sta padesáti figurkami. Dřevěné stavby jsou kopiemi Starého Bělidla nebo rodného domu F. Heka (F.L. Věka) v Dobrušce. Mezi staročeskými chalupami a postavami darovníků ovšem najdete i figurky skautů nebo indiánů.

Betlém Vladimíra Hejtmanského z Králík
autor: BRA
Spustit audio