Krásné a nebezpečné. V České Třebové čistí střechy od rampouchů

8. prosinec 2023 09:38

Spolu s oteplením vzniklo na mnohých místech riziko pádu sněhu nebo rampouchů ze střech domů. Za jejich odstranění přitom odpovídají vlastníci nemovitostí. A stejné je to i u budov, které patří městu. Bytové domy v České Třebové má na starost městská společnost TEZA a právě v těchto dnech střechy a okapy kontroluje a případně sníh a rampouchy odstraní.

Pracovníci městské společnosti během našeho natáčení právě odstraňují rampouchy ze střech. Mají k tomu zdvihací plošinu. „Plošinu využíváme, protože je někdy obtížné dostat se na střechy, ale pracovník, který tam jde, musí být proškolen,“ říká jednatel městské společnosti Martin Voleský.

Práce sledujeme u bytového komplexu Čtverec, který má společnost ve správě, ale na starost má i další budovy. „Jsou například domy s pečovatelskou službou, bytový dům na Semanínské ulici, prostě městský bytový fond. Snažíme se zajišťovat tuto službu u budov, kde hrozí nějaké riziko zranění nebo poškození věci,“ doplňuje Voleský.

Podle něj je situace někde komplikovanější: „Může tam vést třeba elektrické vedení. V případě, že je obtížné se dostat ke střeše, je vhodné dát upozornění na to, že to riziko hrozí, ale je důležité, aby lidi sami dávali pozor.“

Zodpovědnost majitele

Kromě bytů jsou u ostatních městských budov za rampouchy a sníh na střeše odpovědní jejich správci, například školníci. U soukromých nemovitostí by je měli odstranit sami majitelé. „Včera jsem je shazoval koštětem z okna, aby to nikoho nezabilo nebo nezranilo,“ říká pan Honza, který ve městě bydlí v rodinném domě.

Problémy s oblevou řeší také hasiči. V České Třebové tento týden vyjížděli například k jednomu bytovému domu, kde voda z tající sněhu na střeše zatopila sedm bytů.

Spustit audio