Krásu Nedošínského háje u Litomyšle opěvoval ve svém díle už Alois Jirásek

28. duben 2016
Česko – země neznámá

„Klenbami omládlých korun proudilo se zlaté světlo a v čerstvé zeleni májové strakatila se roucha světlých barev. Všude živo, všude hluku a smíchu.“ Tak popisuje Alois Jirásek v románu Filosofská historie Nedošínský háj, který leží v těsné blízkosti východočeské Litomyšle. Právě tam kdysi proudily majálesové průvody studentů.

Nedošínský háj mezi obcemi Nedošín a Trže, dnes přírodní památka, je známý už od středověku. Kdysi to bývala panská obora. Romantické stavby z 19. století tam sice - až na jednu výjimku - dnes už nenajdete, zato vás lesem o rozloze 30 hektarů provede naučná stezka. I když se Nedošínský háj během staletí proměnil, zvláštní kouzlo ho neopustilo.

Po cestě uvidíte třísetleté duby, několik pramenů a studánek. K háji přiléhá také několik rybníků a říčky Loučná a Desná. Nedošínský háj je hlavně významnou ornitologickou lokalitou. Na informačních panelech naučné stezky se seznámíte se vzácnými druhy ptáků a rostlin. Cesta vás zavede i k jediné dochované stavbě, romanticky vyhlížející kapli sv. Antonína.

Nedošínský háj jako téma pro umělce

První písemná zmínka, která se týká Nedošínského háje, pochází ze 14. století. V nedalekém Tržku byl založený klášter, který spravoval oboru nazývanou Vratička. Později se v okolí lesa zakládaly rybníky. Na počátku 19. století se háj proměnil do podoby anglického parku. Hrabě Jiří Josef z Valdštejna tu nechal postavit několik romantických staveb. Někdejší podobu Nedošínského háje dnes známe hlavně díky svérázným kresbám litomyšlského malíře Quido Šimka.

Zákoutí u Kapličky sv. Antonína

V Nedošínském háji kdysi stávaly lázně, do dnešních dnů po nich zůstal jen kamenný sklep. Z něj vytéká tzv. Sklepní pramen. Nejsilnější pramen najdete u Kaple sv. Antonína.

V 19. století představoval Nedošínský háj vyhledávaný výletní cíl, byla tu i restaurace s tanečním sálem. Do roku 1856 hostil i studentské majálesy. V druhé polovině 19. století byla však řada staveb stržena. Po stezkách, které k nim vedly, ale lidé chodí dodnes.

Háj je domovem vzácných ptáků

Les, který je od centra Litomyšle vzdálený necelých pět kilometrů, je výjimečnou lokalitou. Už v roce 1940 byl prohlášen za „ptačí a bylinnou rezervaci“, od roku 1992 je přírodní památkou. V současné době se v lese objevily i druhy ptáků, které tu nebyly dříve k vidění, například lejsek černohlavý. V lese hnízdí i holubi doupňáci, datel černý, žluna šedá nebo strakapoud prostřední.

Do Nedošínského háje kdysi vedla topolová alej, dnes je lipová

V Nedošínském háji se můžete setkat i s celou řadou obojživelníků, se skokany, kuňkami, čolkem obecným a horským. V lese na jaře kvetou prvosenky vyšší, hrachory jarní a sasanky. Poblíž Sklepního pramene roste dymnivka dutá a také kyčelnice cibulkonosná.

autor: BRA
Spustit audio