Krémová polévka s pórkem
Páteční seriál receptů s názvem Polévky je opět tady. U dobroty, která se může klidně stát i hlavním chodem nebo odlehčenou večeří, je dobré podotknout, že chutná i studená.
Budete potřebovat:
- 2 velké nakrájené pórky
- 450 g oškrabaných nakrájených brambor
- 2 líce najemno nakrájené pažitky
- 3 hrnky kuřecího vývaru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- nastrouhaný muškátový oříšek
Postup:
- Do hrnce dáme pórek, brambory, pažitku a vývar.
- Uvedeme do varu, snížíme teplotu a zakryté pomalu vaříme asi 30 minut, až zelenina změkne.
- Vmícháme mléko a necháme zchladnout.
- Směs po malých dávkách mixujeme dohladka, polévku ve velké míse smícháme se smetanou.
- Zakryjeme a uložíme na hodinu nebo přes noc do chladničky.
- Podáváme posypanou muškátovým oříškem.
Polévka se tradičně servíruje studená, ale pokud vám i přes letní teploty chutná polévka teplá, ohřejte si ji, na své výtečné chuti tím nic neztratí.
Související
-
Česnečka s knedlíčky
Páteční polévkový seriál pokračuje. V Apetýtu si připravíme Česnečku s knedlíčky z festivalové kuchařky Česnekových slavností v Buchlovicích.
-
Pivní polévka podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Pro kuchařský postup na pivní polévku se vydáme do daleké historie za Magdalenou Dobromilou Rettigovou, která se narodila v roce 1785.
-
Polévka z ředkvičkové natě
Červnová zahrádka je plná výpěstků, po vydatných květnových deštích se krásně zazelenala a právě proto si v Apetýtu uvaříme netradiční polévku z ředkvičkové natě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.