Gyros z tempehu
V pátečních apetýtových receptech pro vás máme opět jeden vegetariánský tip. Potřebovat budete tempeh, tedy produkt ze sojových bobů, který chutná jako maso.
Co na gyros z tempehu potřebujete?
- 1 balíček tempehu (200g)
- 1 menší cuketu
- 1 větší cibuli
- koření na gyros
- sojovou omáčku
- citronovou šťávu
Postup:
- Rozpálíme hlubší pánev.
- Na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli.
- Po jejím změknutí přidáme na malé kostky nakrájený tempeh.
- Chvíli ho restujeme, než se vytvoří kůrčička.
- Poté přidáme na kousky nakrájenou cuketu a mírně osolíme.
- Jakmile cuketa změkne, vlijeme lžíci sojové omáčky, která se vsákne do tempehu.
- Nakonec ochutíme kořením na gyros a pokapeme citronovou šťávou.
- Podáváme s pečivem, v tortille nebo s bramborami.
Související
-
Špenátové rizoto
Což takhle dát si špenát? Vzhledem k tomu, že jsme v Apetýtu, není to pozvánka ke sledování filmové komedie z roku 1977, ale k jídlu.
-
Květáková polévka s kešu oříšky
Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.
-
Kapustové karbanátky se sýrem
V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Tentokrát budeme potřebovat kapustu – řadí se mezi královny zimní zeleniny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.